Változnak a díjak a pécsi temetőkben

2017. március 22. 07:12 2017. márc. 22. 07:12

Módosítja a köztemetőkről szóló rendeletét a pécsi közgyűlés. Szentesíti a Zsolnay-család sírjainak védetté nyilvánítását, de az egyszeri embereket is számos módosítás érinti.

Amint arról korábban írtunk, mintegy a pécsi városvezetés és a Zsolnay-család tagjai között - a nagy múltú gyár és a Ledina Kerámia közötti háborúskodástól nem teljesen függetlenül – igen barátivá vált viszony zálogaként a család több tagjának, illetve ágának sírhelyét védetté nyilvánította az ezzel foglalkozó kegyeleti munkacsoport.

A pécsi közgyűlés csütörtökön a három családi mellett további három sírboltot nyilváníthat védetté.

Lesznek ennél szélesebb kört is érintő változások, ha a közgyűlés csütörtökön elfogadja az erről szóló előterjesztést.

A 2015 októbere óta a Biokom kezelésében lévő temetőkben, elsősorban a díjtételekben beálló változások oka, hogy a helyi szabályozást meg kell feleltetni az új előírásokkal megspékelt kormányrendeletnek.

Így egyebek mellett a továbbiakban nem számolható fel közreműködői díj, halott- és kellékátvétel és átadás üzemeltetői rendelkezésre állás esetén, csontok lejjebb helyezése, valamint utólagos módosítási díj. Mivel az üzemeltetőnek emiatt a tavalyi számok alapján idén 6,25 millió forint bevételkiesése jelentkezne, a Biokom „az új jogi keretek adta lehetőségeken belüli díjtételek átstrukturálásával és képzésével kívánja ezt kieső a bevételt pótolni”.

Azaz, a központi jogszabály megszüntetett néhány igazán rafinált nevű tételt, ám ettől aligha lesz olcsóbb a temetkezés.

Finomítja, pontosítja a közgyűlés a sírbolt-felépítményekre vonatkozó szabályozást és szigorodik a hamvak kiadásának rendje is.