Megvan a Bogányi-zongora, de mi lett a közadakozásból befolyt pénzzel?

2017. március 22. 12:11 2017. márc. 22. 12:11

Bár ingyen kapta meg végül Pécs a Bogányi-féle csodazongorát, tavalyelőtt egy városvezetés által indított közadakozásban is elkezdtek gyűjteni a hangszerre. Hogy mi lett azzal a pénzzel, egyelőre nem tudni. Csizi Péter anno 50 ezret dobott be a kalapba, Páva Zsolt meg negyedmilliót, mégse gyűlt össze 2,3 milliónál több.

Megszánta az állam immár sokadszorra Pécset, most egy Bogányi-féle csodazongorát vágtak hozzá a baranyai megyeszékhelyhez ingyen az adófizetők pénzéből.

A hangszer a pécsi Kodály Központban fogja majd elkápráztatni az arra érdemeseket.

2015-ben, mikor először felmerült a zongora, meg hogy kellene ilyen Pécsre, akkor a városvezetés közadakozást indított, melynek határidejét tavaly nyárra jelölték ki.

Egyébként 2015 januárjában, mikor a közgyűlés is rábólintott a Bogányi-zongora közadakozásból történő megvételére, akkor még 65 millió forintot irányoztak elő az arra illetékesek - most viszont az állam közel 800 millió forintért vett meg tíz ilyen hangszert. Nem, nincs infláció, legalábbis szeretik ezt hangoztatni a nemzetgazdasági minisztérium környékén.

Az adakozási kedv ki is szakadt a helyi politikusokból, Páva Zsolt negyedmillió forinttal szállt be a buliba, Csizi Péter országgyűlési képviselő pedig gálánsan 50 (!) ezer forintot dobott a kalapba. Meg egy ígéretet, hogy majd jól megkeresi ám a szponzorokat erre a nemes célra.

A keresés valószínűleg nem vezetett annyira eredményre , 2016 februárjában ugyanis még csak 2,3 millió forint gyűlt össze. (Bár, ha onnan nézzük, hogy a magyar adófizetőnél nincs jobb szponzor, akkor sikerült a mutatvány.) Összesen 35 adakozó járult hozzá a nemes ügyhöz tavaly februárig, ebből 32-en voltak magánszemélyek, az egyik magánszemély egymillió forinttal szállt be a közösbe.

Mikor arról kérdeztük az önkormányzatot, hogy mi lesz, ha a 2016. júliusra szabott határidőig nem jön össze a gempa (zsozsó, steksz, "mani", ésatöbbi), akkor azt a választ kaptuk, hogy nincs aktualitása a kérdésnek.

Tény és való, mert a határidő lejárta után sem zengett a fanfár, nem lett körbeajnározva a Kodály Központba érkezett hangszer, mert nem lett beszerezve. Viszont a kormány még 2015 áprilisában bejelentette, hogy vesznek 10 ilyen zongorát, csak kaparja össze a rávalót az Emberi Erőforrások Minisztériuma - ez mostanra sikerült is.

Most bezzeg öröm van, állam bácsi ismét adott egy nyalókát, ha már nyálát csorgatta érte a kiskölök majd két évig a cukorkabolt kirakatában.

A nagy csinnadratta közepette azonban egy fontos dologról nem esett szó: mi lett a fölajánlott pénzzel?

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a pécsi önkormányzatot, amint válaszolnak, újra jelentkezünk.