Érdekes módosítással kedveztek egy ingatlantulajdonosnak Pécsen

2017. március 25. 18:25 2017. márc. 25. 18:25

Új tulaja lett a pécsi orvosival szemközti teleknek, ahová hamarosan apartmanházakat építhet. A helyi építési szabályzatot nemrég úgy módosították, hogy az a vállalkozónak kedvez. A megtérülés garantált, a Pécsi Tudományegyetem pár éven belül 5000 főre akarja növelni a külföldi hallgatók létszámát.

Fideszes szálak a telekügylet hátterében?

A Tüzér utcai volt Lakits-laktanya telkén épülhetnek új, akár négy emeletet is elérő társasházak, nemrég ugyanis úgy módosították a pécsi építési szabályzatot, hogy erre a területre ilyen épületeket is fel lehessen húzni.

A mintegy másfél hektáros terület az U-CampUS Kft. tulajdonában áll, melynek egyetlen tulajdonosa Czéh-Tóth Márk - olvasható a hvg.hu cikkében.

Czéh-Tóth 2013-ban a trafikengedélyek kapcsán vetette észre magát, mint olyan vállalkozó, akinek ugyan sok köze addig nem volt a dohány-kiskereskedelemhez, de egyből öt trafik koncesszióját is elnyerte.

"A trafikokra a Dohányker Trafik Kft.-vel pályázott. Az abban az évben alapított cégnek részben ügyvezetője, részben egy másik cégén keresztül társtulajdonosa volt. A vállalkozás másik tulajdonosa akkoriban Hamar Endre volt" - áll a cikkben.

Hamar Endre Orbán Viktor vejével, Tiborcz Istvánnal több közös üzletet is jegyzett az előző években, például a Hamar & Tiborcz Kft-t, de a Green Investment & Solutions Kft-t is együtt vitték egy ideig, a cég pedig az E-OS Innovatív Zrt-ben volt kisbefektető - olvasható a cikkben. Az E-OS később Elios Zrt-re változtatta nevét, és rengeteg, zömmel uniós pénzből intézett közvilágítás-korszerűsítési projektet megnyert az országban, többek közt Pécsen is.

Érdekesen módosított építési szabályzat

Hogy a területre tervezett ingatlanokat (apartmanházak különféle szolgáltatásokkal) az elképzelt módon lehessen megépíteni, ahhoz a pécsi építési szabályzatot is módosítani kellett a napokban. Ezt meg is tette az önkormányzat, de némiképp érdekesen a cikk szerint.

A terület maximális beépítési mutatóját 50-ről 60 százalékra emelték meg, a területet magát vegyes településközpont kategóriába sorolták át. Mindezek mellett a beépítési magasságot is megváltoztatták: 12,5 méterről 20 méteresre változott a korlátozás, vagyis akár négyemeletes házakat is fel lehet húzni a területre.

A parkolásra vonatkozó szabályozás egyelőre nem változott, de terv erre is van: eddig az előírások értelmében minden új lakáshoz egy parkolóhelyet kellett építeni, ezt most 70-75 százalékra csökkentenék.

"A beruházói szándék kiszolgálása azonban még itt sem áll meg. Ezzel párhuzamosan - a környék hasonló ingatlanfejlesztéseit, a túlzott beépítést megakadályozandó - az önkormányzat a szomszédos területeken korlátozta a beépítést azzal, hogy egy-egy ingatlanra csak hét lakás építhető maximum 900 négyzetméteren" - olvasható a cikkben. A korlátozás részben eddig is létezett, de új elem a lakások számának meghatározása.

Már most készülnek a több ezer külföldi hallgatóra

Az apartmanházakat leginkább külföldi egyetemistáknak adnák ki a hvg.hu értesülései szerint, mivel a Pécsi Tudományegyetem a Modern Városok Programban elnyert 24 milliárd forintos támogatásból úgy akarja fejleszteni az egyetemet, hogy pár éven belül a jelenlegi 3200 fős külföldi hallgatói létszám 5000 főre növekedjen.

Ez érthető is, hiszen a külföldi hallgatók egy felmérés szerint tandíjjal együtt évente 12-13 milliárd forintot hagynak itt, ami pedig a helyi szolgáltatóipart (vendéglátástól taxisokig sok mindenkit) tartják életben.

Mivel a PTE-n tanuló külföldi hallgatók nagy része az orvosi karra jár, érthető, hogy miért jó üzlet azzal szemben felhúzni apartmanokat.

Ráadásul a külföldiek kevésbé érzékenyek a magyar albérletpiacon évek óta tapasztalt áremelkedésre, így garantált a fizetőképes réteg több évre.