Egymást érik a szabadtéri tüzek Baranyában

2017. március 26. 10:07 2017. márc. 26. 10:07

Annak ellenére, hogy országos tűzgyújtási tilalom él, szinte nem múlik el nap, hogy szabadtéri tűzhöz kellene vonulniuk a baranyai tűzoltóknak. Az elmúlt napokban hat helyen csaptak fel a lángok.

Nem csökken a szabadtéri tűzesetek száma, a hét második felében összesen hat helyszínen kellett beavatkozniuk - adta hírül a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Március 23-án Siklósnagyfaluban 200 négyzetméteren lángolt egy legelő, Erdőc külterletén egy földút két oldalán 1000 négyzetméteren égett a száraz fű, avar. Éjjel Palotabozsok külterületén csaptak fel a lángok, amelyeken a Véméndi Katasztrófavédelmi Őrs tűzoltói lettek úrrá.

Egy nappal korábban a Szigetvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokságnak kellett két esetben is szabadtéri tűzesethez vonulnia.

Délben Nagypeterdhez mentek, ahol a vasúti töltés mellet lévő gazos, bokros terület égett mintegy kétszáz négyzetméteren. Fél óra múlva a szentdénesi vasúti megállónál volt szükség beavatkozásra, ahol szintén a vasúti töltés mellet lévő gazos, bokros terület égett közel négyszáz négyzetméteren. Egyik tűz sem veszélyeztette a vasúti forgalmat, mindkét helyszínen kéziszerszámokkal és gyorsbeavatkozó sugárral oltották el a tűzoltók a lángokat.

Este Pécsett, a Basamalom utcában egy hektár területen szemét és aljnövényzet égett. A tüzet a Pécsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság egysége kéziszerszámokkal oltotta el.

Még érvényben az országos tűzgyújtási tilalom

Március 3-án országos érvényű tűzgyújtási tilalmat rendelt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, mely visszavonásig érvényes.

Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

A tűzgyújtási tilalom elrendelése és annak visszavonása függ a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától - írtuk korábban a katasztrófavédelem tájékoztatása nyomán.