Régi ismerősök sertepertélnek a zalai rádiós pályázatok körül

2017. március 29. 16:13 2017. márc. 29. 16:13

Helyi frekvenciákat gyűjtenek az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Rádió 1 számára különféle cégek, legutóbb Zala megyében tűntek fel. Az egyik cégben egy régi ismerős, a pécsi illetőségű, Csizi Pétert többször képviselő dr. Bíró Balázs ügyvéd az egyik tulajdonos.

A vidéki rádióspiac átalakulhat még a 2018-as választás előtt, az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Rádió 1 több helyen is szeretne helyi frekvenciákat megszerezni - olvasható a 444 cikkében.

A helyi frekvenciák helyett a cikk szerint eredetileg a Class FM országos frekvenciáját akarták megszerezni, de ezt a G-nap után fideszes közellenséggé vált Simicska Lajos azzal húzta keresztül, hogy eladta az adót egy amerikai befektetőnek.

A Rádió 1 országos lefedettségű volt, de nem sokkal a második Orbán-kormány hatalomra kerülése után a frekvenciát az akkor még bőszen fideszes Simicska érdekeltségébe tartozó Class FM szerezte meg. Aztán a G-nap után jött képbe újra az akkor már Andy Vajna érdekeltségébe került Rádió 1.

Kiskapu a rendszerben

Simicska lépése miatt kellenek tehát a helyi frekvenciák, azonban a médiatörvény szerint egy rádiónak egyszerre egy országos; vagy két körzeti és négy helyi, vagy 12 helyi frekvenciája lehet összesen.

A Rádió 1 jelenleg körzeti adó, így papíron nem szerezhetne sok helyi frekvenciát, azonban a médiatörvény hagy egy kiskaput: maximum 20 órára meghatározatlan helyi frekvencián hálózatba kapcsolódhat egy körzeti adó, a helyi szolgáltatónak csak a maradék négy órát kell kitöltenie tartalommal, de az akár csak zene is lehet, hajnalonként.

A Rádió 1 egyébként anno franchise-rendszerben hasonlóan működött, mint a most leírt metódus, és úgy tűnik a cikk szerint, hogy most is erre pályáznak (és tavaly már kaptak hálózatba kapcsolódásra engedélyt több városban).

Emiatt viszont egyre több helyen tűnnek fel olyan cégek a frekvenciapályázatokon, amelyeknek nincs rádiós tapasztalat, de nagyon csapata sem.

Zalában és Tolnában megy a terjeszkedés

Zala megyében a Helikon Rádió 16 éve szolgáltat három frekvencián (Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely), utóbbi kettőre írtak ki nemrég pályázatot, mert idén nyáron lejárnak az üzemeltetési jogok.

A Helikon mindkét helyen beadta a pályázatát, és mindkét helyen indult egy-egy nem zalai cég is ellenük. A Médiatanács alaki okokra hivatkozva mindkét helyen visszadobta a Helikon pályaműveit. A Helikon fellebbezett a döntés ellen.

Nagykanizsán is egy nem helyi cég indult el a Helikonnal szemben, a dtm Media Hungary Kft-nek sincs rádiós tapasztalata, ellenben kétszer már nyert önkormányzati tendert a dél-zalai városban. A 444 úgy értesült, nemrég maga Andy Vajna is járt Nagykanizsán a frekvenciák miatt egyeztetni.

A Tolna megyei Pakson is hasonló a helyzet, a 22 éve sugárzó és helyi szinten piacvezető Fortuna Rádió ellen egy olyan cég indult, mely a helyi fideszes vezetéshez kapcsolható, ám ott a Médiatanács mindkét pályázatot elutasította. Ráadásul Pakson a Rádió 1 is sugároz a hálózatosításnak köszönhetően tavaly óta.

Régi ismerős

Keszthelyen az LB Rádió Kft. van versenyben, melynek Litter Zsuzsanna és Bíró Balázs a tulajdonosa. Utóbbi pécsi illetőségű ügyvéd, Csizi Pétert sokszor képviselte több ügyben is (például a Pécsi STOP ellen), anno a földpályázatokon is befutó volt, és a tanácsadói szerződésekben is feltűnt a neve - ezekről bővebben itt olvashat.

A cikk szerint Litternek és Bírónak volt közös érdekeltsége a Magyar Távirati Iroda éléről 2012-ben nyugdíjba vonult, ugyancsak pécsi Belénessy Csabával.

Még idén megváltozhat a vidéki piac

Több vidéki rádió frekvenciahasználata fog lejárni idén, ráadásul 8 megyeszékhelyen olyan új frekvenciákra is kiírják a pályázatot, amelyen 2010 óta nem volt műsorszórás.

"Radetzky András, a Helyi Rádiók Országos Egyesületének (HEROE) elnöke szerint a most látható jelek nem túl biztatóak a jövőre nézve. A HEROE folyamatosan javaslatokat tesz a Médiatanácsnak arról, hogy a frekvenciapályázatok elbírálásánál vegyék figyelembe a rádiós tapasztalatot is, és pontozzák azokat a szolgáltatókat, akik hosszú évek óta a törvényeket és a gazdasági szabályokat betartva sugároznak egy-egy helyi frekvencián, de ezeket a javaslatokat nem igazán szokták figyelembe venni a döntéshozók" - olvasható a 444 cikkében.