Közel 450 millióba kerülhet a tüskésréti haditechnikai park

2017. április 4. 07:48 2017. ápr. 4. 07:48

Nettó 250 millióból szereznék be az eszközöket a Tüskésrétre tervezett haditechnikai parkhoz. A hatástalanított, de működőképes eszközöket bérelni akarja a pécsi önkormányzat. A park a kiírt közbeszerzés szerint nettó 196 millióból épülhet meg. Táborozás is lehet majd.

Nem állt el a tervétől a pécsi önkormányzat, hogy haditechnikai parkot nyisson a Tüskésréten, a pénzügyi és gazdasági bizottság három előterjesztése is a témával foglalkozik.

Az egyik ezek közül az eszközbeszerzésre kiírt közbeszerzésre (amely nyílt lesz) fókuszál.

A dokumentum szerint "a projekt célja, hogy a Tüskésrét turisztikai fejlesztése keretében kerüljön kialakításra a területen egy olyan haditechnikai élménypark, amely országosan egyedülálló módon mutatja be a Magyar Honvédség szárazföldi, légi és légvédelmi technikáját alapvetően az 1950-es évektől az 1990-es rendszerváltozás idejéig."

A hiba itt annyi, hogy 1950 és 1990 közt Magyar Néphadsereg volt, nem pedig Magyar Honvédség.

A kiállított eszközöket oktatási és nevelési célra is lehet alkalmazni, azt mondjuk nem értjük, hogy mondjuk egy kiszolgált FUG, vagy régi Csepel teherautó mitől nevel, de ez részletkérdés.

Az előterjesztés táborozási lehetőséget is említ, méghozzá a következőképpen:

"A haditechnikai park egyszerre kínál és biztosít turisztikai vonzerőt az eszközök bemutatása révén, oktatási-nevelési tájékoztatási funkciót az eszközökhöz kapcsolódó információs felületek révén, programokat-táborozási lehetőséget a terület adottságai a tervezett programok és eszközök jelenléte révén és országosan egyedülálló funkciót annak kapcsán, hogy a haditechnikai parkban megteremtjük a lehetőségét az eszközök kipróbálására, élményszerű megismerésére."

Az eszközbeszerzésre kiírt közbeszerzésen

  • katonai ruházatot és egyéb kiegészítőket;
  • hatástalanított kézifegyvereket, valamint kiegészítőket;
  • szárazföldi eszközöket és repülőgépek modelljeit;
  • hatástalanított szárazföldi eszközöket és hatástalanított légi járműveket
  • kíván az önkormányzat beszerezni.

    Valamint "eredeti hatástalanított harci járművek és katonai repülőeszközök bérlése" is szerepel az előterjesztésben.

    Minderre nettó 250 millió (bruttó 317,5 millió) forintot szán az önkormányzat, a pénz fedezete az idei költségvetésben el van különítve erre a feladatra.

    Magát a park megépítését egy másik előterjesztés nettó 196,7 millió forintra teszi (bruttó 249 millió forint) - itt is közbeszerzés fog dönteni az építő cégről.

    Vagyis a tüskésréti haditechnikai park már eddig - nettó értéken számolva - közel 450 millió forintnál jár.

    Januárban Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő még 286 millióra saccolta közleményében a park kialakítását (a területet rendezik, egy fogadóépületet - kiállítótérrel, előadóteremmel -, valamint egy bemutatócsarnokot húznak fel), ugyanis ennyi pénzt nyert el a város egy pályázaton.

    Annyi már most látszik, hogy sokkal többe fog kerülni a park, mint amiről Csizi Péter írt.