Emelkedhet a húsok ára, hiába a nagy áfacsökkentés

2017. április 6. 14:54 2017. ápr. 6. 14:54

Több ágon is emelkedtek a húsipar költségei az elmúlt időszakban, ezt a terhet a kereskedőkre fogják hárítani, akik pedig a termékek árának megemelésével hozzák vissza a kiesést.

Emelkedhet a hústermékek ára, ugyanis a húsipar költségei az utóbbi időszakban megemelkedtek, ezt pedig a kereskedőkre fogják hárítani, akik továbbhárítják a vevőkre a drágulást - mondta el Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke egy sajtótájékoztatón, amelyről a Világgazdaság közölt cikket.

"Az élő sertések ára tavaly január és december között 20 százalékkal nőtt, és a trend idén sem tört meg, jelenleg az árak már meghaladják az ötéves átlagot.

Tavaly január és december között 10 százalékkal nőttek az iparági átlagbérek, idén pedig a minimálbér és a kötelező bérminimum emelése jelent többletterhet. Ráadásul a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szigorodtak.

A nagy forgalmú húskészítményeknek – mint a párizsi vagy a virsli – a korábbi 40 helyett minimum 51 százalék húst kell tartalmazniuk, miközben ezeknél 10 százalékban korlátozták, egyes kolbászoknál és szalámiknál pedig megtiltották a csontokról mechanikusan lefejtett hús (MSM) felhasználhatóságát" - olvasható a cikkben.

Tavaly egyébként a hazai vágóhidakon 4,675 millió sertést öltek le, ami az élős sertés áfacsökkentésének 2014-es bevezetése óta 25 százalékos növekedést jelent. Mindeközben viszont a hivatalos sertésszám 7 százalékkal csökkent, vagyis az ágazat elkezdett kifehéredni, az áfacsalók pedig a húskészítmények piacára vándoroltak át Éder Tamás szerint.

"Ez a költségek növekedése ellenére is 0,5-1,5 százalékos árcsökkenést hozott például a szárazkolbászoknál és a gépsonkánál, ezért a készítménypiacon is nagy szükség lenne az áfacsökkentésre" - tette hozzá.