Botka: „Jövőre leváltjuk a Fideszt”

2017. április 12. 19:50 2017. ápr. 12. 19:50

Több száz ember előtt beszélt az MSZP programjáról Botka László és Molnár Gyula, majd fórumot tartott Pécs-Uránváros központi terén. Botka bocsánatot kért a 2010 előtt csalódott baloldaliaktól, a demokratikus erők összefogását sürgette és leszögezte: a szocialistákban megvan az erő a kormányváltáshoz.

Utcafórum és CEU-szolidaritás

Több száz fős tömeg várta a Pécsett a Mecsek áruház előtti téren Botka Lászlót és Molnár Gyulát. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje és elnöke utcafórumot tartott, az eseményhez csatlakozott a Societas Pécs CEU melletti szolidaritási megmozdulása. A fórumon a párt több vezetője is megjelent, köztük Nyakó István sajtófőnök, Tóth Bertalan parlamenti frakcióvezető és a helyettese, Szakács László, az MSZP baranyai elnöke. A téren csak szimpatizánsok és érdeklődők tették tiszteletüket, egy dudáló autón kívül – amelyet akár szimpatizáns is vezethetett – senki nem próbálta megzavarni a rendezvényt.

Nem erősödik: erőlködik

Szakács László köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta: Pécs, Baranya mindig csak a rossz hírekkel kerül be a tévébe, de azt kívánja minden itt élőnek, hogy legyenek munkahelyek, jöjjenek haza az elvándorolt fiatalok, és olyan legyen az élet a városban, a megyében, amilyen régen volt.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta: az országban élők többségének elege van abból, ami itt megy. – Ezért az MSZP meghirdette a világ legrövidebb választási programját – mondta a pártelnök. – Tegyünk igazságot, mert a legnagyobb baj ma az egyenlőtlenség, és a forrását is megjelöljük: fizessenek a gazdagok.

A pártelnök beszélt a CEU-melletti szolidaritásról is. A hatalom nem riad vissza tízezrek, kormányfők tiltakozásától, helyette igyekeznek elfedni az igazi gondokat. Több tízmilliárd forintért kampányt indítanak arról, hogy Magyarország erősödik, miközben milliók élnek egyre nehezebben. Az ország nem erősödik, csak a kormány erőlködik – mondta Molnár.

Nem erősödik, csak erőszakos

Botka László miniszterelnök-jelölt elmondta: a kormányváltáshoz hiteles baloldali alternatíva kell. Szavai szerint a CEU és a civilek elleni fellépés hadüzenet a magyar demokráciának, a szabadságnak, a tanszabadságnak, az egyetemi autonómiának. Hozzátette: láthatóan betelt a pohár, hiszen az utcán tízezrek tüntetnek, nemcsak Budapesten, hanem vidéki városokban is szerveznek demonstrációkat. Ez annak a jele, hogy Orbán átlépte a Rubicont. Kiemelte azt is: a Fidesz nem erős, csak erőszakos, az ereje addig tart, amíg félnek tőle, de hozzátette azt is, nem félnek, elzavarják őket jövő tavasszal.

Igazságos adócsökkentést

A szocialista miniszterelnök-jelölt hangsúlyozta, Magyarország legnagyobb baja, hogy a magyar emberek, a magyar családok kiszolgáltatottak, napról napra élnek. A felének lényegében semmilyen vagyona nincs, legfeljebb a lakás, amiben laknak, a másik 45 százalékának talán egy-két hónapra elegendő megtakarítása van, 5 százalék az, amely európai szintű középosztályhoz tartozik – mondta Botka.

A miniszterelnök-jelölt hozzátette: a Fidesz a terheket a többségre helyezte az igazságtalan egykulcsos adó-, családtámogatási, nyugdíjpolitikai, otthonteremtési rendszerével, közben minden kedvezményt a gazdagoknak adott.

- Erre mondjuk mi azt, hogy tegyünk igazságot, fizessenek a gazdagok – így Botka László. – Bár a jobboldali médiából máris az folyik, hogy „jönnek a szocialisták és megint adót fognak emelni”, szögezzük le: a mi programunk a valódi, igazságos adócsökkentés programja, miközben ma az átlagos vagy az alatti jövedelem egyharmadát már a boríték kibontása előtt ellopja a Fidesz.

Botka hozzátette: a szocialisták programjában szerepel az átlagos vagy átlag alatti jövedelműek terheinek csökkentése, ugyanakkor luxusadót fizetnének a havi egymillió forintnál többet keresők és azok, akik százmillió forintnál nagyobb vagyont halmoztak fel.

„Bocsánatot kérünk”

A szocialista politikus beszélt arról is, hogy a kormányváltáshoz elengedhetetlen, de nem elégséges a demokratikus erők összefogása. Ha összeadja a baloldali és demokrata pártok szavazóit, az alig több mint a fele a Fidesz szavazóinál.

- 2010 előtt az MSZP elveszített több százezer szavazópolgárt, akiket nem sikerült a baloldalnak az elmúlt hét évben visszanyerni – mondta Botka László. – Közülük egyre többen figyelnek oda ránk. Amikor meghirdettem a programom, akkor elmondtam azt is: bocsánatot kérünk tőlük, amiért 2010 előtt csalódtak bennünk, és megígérjük, hogy soha többet nem fogjuk őket elárulni.

Botka leszögezte: sokaknak nem tetszik, hogy igazi szociáldemokrata pártként lép fel az MSZP, például a gazdagoknak vagy a rövid idő alatt milliárdossá lett falusi gázszerelőknek, akik a fél magyar sajtót felvásárolták, de bátrak lesznek, mert érzik az erőt, és jövőre leváltják a Fideszt.