A holokauszt áldozataira emlékeznek Bonyhádon

2017. április 13. 09:33 2017. ápr. 13. 09:33

A holokauszt áldozataira emlékeznek április 13-án Bonyhádon, a volt neológ zsinagóga épületében, ahol a Mensch Nemzetközi Alapítvány kulturális központot tervez létrehozni a tolerancia jegyében.

Az egykori templom előtt álló Soá emlékműnél tartandó megemlékezésen, amelyet a Mensch Alapítvány és a bonyhádi Soha Többé Soá! Alapítvány rendez, a tervek szerint részt vesz Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Filóné Ferencz Ibolya, a város Fidesz-KDNP-s polgármestere és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke is. A holokauszt magyarországi emléknapja alkalmából rendezendő eseményen jelképesen egy Tóratekercset is bemutatnak, amelyre több mint fél évszázada nem volt példa a bonyhádi zsinagógában - mondta Geiger András, a Mensch Alapítvány alapítója az MTI-nek.

A szervezet létrehozója hozzátette: a zsinagóga - jelenleg magántulajdonban lévő, az alapítvány által bérelt - épületében egy kulturális és oktatási célokat szolgáló toleranciaközpontot hoznak létre. Terveik szerint az intézmény - amelyben először ez év nyarán terveznek konferenciát a toleranciáról - Tolna és Baranya megyében közvetít ismereteket, együttműködve bonyhádi, szekszárdi, bátaszéki és pécsi iskolákkal.

Geiger András megjegyezte: előadásaik nemcsak a zsidóságról és a holokausztról szólnak majd, hanem más üldözött népcsoportokról, köztük székelyekről, svábokról is közvetítenek ismereteket. Arra szeretnék tanítani a fiatalokat, hogy mindenkit egyforma tisztelet illet meg, származásra való tekintet nélkül - mondta.

A volt zsinagógában 2014-ben nyílt állandó kiállítás a haláltáborokban elpusztított bonyhádi zsidókról. Az Elfeledett arcok című tárlat több mint húsz nagy méretű portrén mutat be bonyhádi zsidó családokat, iskolásokat, sportolókat, társaságokat. A tablók megismertetik a zsinagóga történetét, a zsidók vallási életét, a közösség által űzött foglalkozásokat, közéleti szerepüket, és összefoglalják hazaszeretetük példáit.