Áremeléssel indult a hajózási szezon a Balatonon

2017. április 16. 10:40 2017. ápr. 16. 10:40

Beindult szombaton a hajózási szezon a Balatonon, a 171. a sorban, a Balatoni Hajózási Zrt. új személyhajót, a Nemzeti Regattát is beállította a forgalomba. Viszont idén emelkedtek a kompok és személyhajók árai.

A 171. hajózási szezon kezdődött szombaton a Balatonon, a Balatoni Hajózási Zrt. egy új hajóval, a Nemzeti Regatta nevű 180 férőhelyes, mozgáskorlátozottak által is használható motoros hajóval újított a szezonra, amely egy kiöregedett vízibusz helyére lép.

A hajójáratok száma folyamatosan bővül a következő hetekben, a főszezonban már 18 kikötő között, 28 útvonalon közlekednek majd. A hajózási társaság a menetrend szerinti járatokon kívül Siófok, Balatonfüred, Tihany, Fonyód, Badacsony és Keszthely kikötőjéből sétahajók is indulnak.

Az önkormányzati tulajdonban lévő Balatoni Hajózási Zrt. húsz motoros nagyhajót, három gyorshajót és négy kompot működtet, továbbá 16 tagú ipari flottával biztosít egyéb, a kikötő- és strandüzemeltetéshez szükséges szolgáltatásokat.

A főszezonra végeznek a Kossuth komp 150 millió forintba kerülő felújításával, amelynek során alkalmazkodnak a megnövekedett gyalogos- és kerékpáros forgalomhoz. Tavaly teljes körűen felújították a Siófok katamaránt is, a tervek szerint idén a Helka és a Szántód hajókat is felújítják, a kikötői utastájékoztató és utasbiztonsági rendszerek mellett. A kikötőkben és a hajókon ingyen wifi-szolgáltatás várja az utazókat.

Az új szezon azonban áremelkedést is hoz magával: a menetrend szerinti személyszállítás egyik díjzónájában 100 forinttal, a másikban 200 forinttal kell többet fizetni egy-egy hajóúton. A kompon a gépkocsik, biciklik szállítási ára nem változott, de az utasok a korábbi 600 forint helyett 700 forintért kelhetnek át Szántód és Tihany között.