Ingyenes bőrrákszűrést hoz Pécsre a nemzetközi kampány - íme a dátum

2017. április 23. 09:38 2017. ápr. 23. 09:38

Csupán 14%-unk tartja be a fényvédelmi szabályokat annak ellenére, hogy 91% ismeri a lehetséges veszélyeket. Nem vagyunk normálisak. Az évi 3,5 millió Európában tapasztalt rákbetegség messze leggyakoribb fajtája a bőrrák. A kontinensen végzett kutatást több helyen, így Pécsett is ingyenes szűrések kísérik.

„Csak egy bőröd van”

Az Euromelanoma, a kontinens vezető, bőrrák megelőzésére létrejött szervezete széleskörű kampányt indított a fényvédelmi szokásaink javítása céljából. A „Csak egy bőröd van” című kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a napsugárzás lehetséges veszélyeire és tudatosítsa, hogy mit tehetünk bőrük megóvása érdekében.

A 2017-es Euromelanoma kampány a La Roche-Posay és IPSOS által 13 500 európai lakoson végzett tanulmányon alapul. Ez a kutatás kimutatta, hogy az emberek mindössze 14%-a védi magát a napsugárzástól annak ellenére, hogy 91%-uk tisztában van az UV-sugárzás lehetséges veszélyeivel.

Az Euromelanoma magas faktorszámú fényvédő, UV szűrős napszemüveg, sapka vagy kalap és hosszú ujjú ruházat viselését javasolja, illetve lehetőség szerint az árnyékban maradást. A kampány témája évről évre változik, de egyik állandó üzenete, hogy a bőrrák gyógyítható, ha időben felismerik. Amennyiben a bőrrák bármilyen figyelmeztető jelét észleled – figyelmeztet Veronique del Marmol professzor, az Euromelanoma elnöke.

Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatásért felelős Nemzetközi Ügynöksége évente 3,5 millió fölé becsüli a rosszindulatú daganatos esetek számát Európában. Ezek közül a bőrrák messze a leggyakoribb daganat és előfordulása gyorsabban nő, mint bármely más ráktípusé.

Szűrés, tanácsadás ingyen

Az Euromelanoma kampány keretében 33 országban ingyenes anyajegyszűrés és fényvédelmi tanácsadás lesz május 8-12. között, melyhez a PTE Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika is csatlakozott. Az érdeklődők ingyenes anyajegyszűrésre a www.euromelanoma2017.hu weboldalon tudnak időpontot foglalni.