Félmilliós pénzbírságot is kaphat Bánki Erik

2017. április 19. 19:09 2017. ápr. 19. 19:09

Csúnya pénzbírságot kaphat Bánki Erik, ha továbbra sem adja ki a letelepedési kötvények ügyében peren megnyert adatokat a Magyar Nemzetnek.

A Magyar Nemzet még 2015-ben kérte a letelepedési kötvényekhez kapcsolható cégek adatait az országgyűlés gazdasági bizottságától, melyet a baranyai fideszes Bánki Erik vezet. (Elődje Rogán Antal volt, akinek a fejéből kipattant az egész elképzelés.)

Mivel a bizottság többszöri kérésre sem adta ki a kért adatokat, a lap pert indított, amelyet meg is nyert, a bíróság idén januárban kötelezte arra testületet, hogy 15 napon belül juttassák el a kért információkat a lapnak.

Ez azonban nem történt meg, így a Magyar Nemzet először bírósági végrehajtást kért a gazdasági bizottságra, majd büntető feljelentést tettek az egész testületre.

A Btk. kimondja, „aki azt követően, hogy a bíróság jogerősen a közérdekű adat közlésére kötelezte, tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” - olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Bánki a lapnak azzal védekezett, hogy hónapok óta nem kapták meg az eljáró ügyvédtől a jogerős ítéletet, de amint ez megtörténik, azonnal kiadják a kért adatokat.

A végrehajtásnál a bíróság négy módozat közül választhat, hogy miképp is menjen végbe a folyamat.

A 24.hu cikke szerint az egyetlen szóba jöhető mód a bizottsági elnökre kiszabott pénzbüntetés lenne.

"A törvény szerint a „kötelezettel szemben 500 000 forintig terjedő pénzbírságot szabhat ki” a bíróság. Javít a hatékonyságon, hogy ezt mind a jogi személlyel – jelen esetben a közpénzből gazdálkodó parlamenti bizottsággal –, mind pedig vezetőjével, tehát Bánki Erikkel szemben ki lehet szabni egyidejűleg.

Onnantól már csak idő kérdése, hogy a testület és főleg a politikus pénztárcája meddig bírja az ellenállást: az összesen 1 milliós pénzbírságot ismételni is lehet, ha a végzésben megállapított határidő alatt sem teljesül az adatok kiadása. A pénzbírságok számának nincs felső határa" - áll a cikkben.