Volt osztálytársára fogta a lopást, 3 évet is kaphat

2017. április 20. 09:41 2017. ápr. 20. 09:41

Nem volt okos ötlet az egykori iskolatárs neve mögé bújnia annak a nőnek, akit egy pécsi üzletben csíptek nyakon lopás miatt.

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség szabálysértésre vonatkozó hamis vád vétsége miatt emelt vádat egy pécsi nő ellen, aki volt osztálytársának az adatait adta meg szabálysértési eljárás során.

Az ügyészség április 20-i közleménye szerint a nő 2014. novemberében Pécsett egy üzletből lopott, azonban lebukott, így vele szemben rendőri intézkedésre került sor.

A tolvaj az intézkedés során egy volt osztálytársának adta ki magát, az ő adatait adta meg, melynek során helyszíni bírság kiszabására került sor vele szemben. A helyszíni bírság kiszabásáról szóló nyomtatványon a nő aláhamisította az ismerőse nevét.

Mivel a kiszabott 50 ezer forintos helyszíni bírságot nem fizette meg, ezért a bíróság azt szabálysértési elzárásra változtatta át. Ekkor a vádlott ismerőse – akinek az adataival visszaéltek – a bíróság felé jelezte, hogy nevével visszaéltek, így vele szemben az elzárást nem hajtották végre.

A tényleges elkövető azzal, hogy ismerősét a hatóság előtt szabálysértés elkövetésével hamisan vádolta, bűncselekményt követett el, mely bűncselekmény a hamis vád vétsége, illetve a közokirat hamisítás bűntette, mely bűncselekmények közül a súlyosabb 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.