Eredetileg 60 milliós hitelt akart a PSN, de most már 300 millió kellene

2017. április 24. 12:40 2017. ápr. 24. 12:40

Eredetileg 60 milliós keretű folyószámlahitelt akart a PSN Zrt., ám most likviditási gondok miatt 300 millióra emelnék az igénybe vehető összeget.

Folyószámlahitelt igényelt az év elején a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN Zrt.) a K&H Banktól, a hitelkeret 60 millió forintról szól.

Erre az önkormányzati tulajdonban lévő cégnek megvan a joga, csakhogy egy közgyűlési hozzájárulás sem árt, főleg mivel az önkormányzat vállalja a készfizető kezességet - olvasható egy előterjesztésben.

Csakhogy úgy tűnik, ha már a pécsi közgyűlés elé kerül az ügy, akkor a PSN Zrt. meg is emeltetné egyből a hitelkeretet, méghozzá 300 millió forintra.

A 60 000 000 forint összegű hitelkeret mielőbbi megnyílásán túl a Társaság a bevételeinek kiegyensúlyozatlansága, a likviditási hullámok áthidalása céljából, illetve a tervezettnél kisebb összegű társaságiadó bevételek miatt, szükségessé vált a folyószámlahitel keretösszeg 300 000 000 forintra történő felemelése

- olvasható az előterjesztésben.

Ebből a kevés részből is kitűnik, hogy a PSN Zrt-nek kiegyensúlyozatlan a bevétele, plusz még kevesebb tao-pénzt kaptak, mint amennyire számítottak.

Hogy az önkormányzat vállalja a készfizetői kezességet, a PSN-nek megemelt kezességvállalási díjat kell állnia, ami az előterjesztés szerint 1,32 millió forint lesz.

Egy szerződés értelmében mindehhez még az OTP Banknak is ki kell kérni előzetesen a hozzájárulását, mivel nem tőlük veszik fel a hitelt.

Idézet az előterjesztésből:

"(...) bármely az OTP Bank Nyrt.-n kívüli pénzügyi intézménnyel, belföldi vagy külföldi személlyel történő, kölcsön- vagy hitelszerződés, ezzel azonos gazdasági rendeltetésű szerződés megkötéséhez az OTP Bank Nyrt. előzetes írásbeli hozzájárulására van szükség; és ilyen szerződésnek minősül különösen a pénzügyi intézmény, belföldi vagy külföldi személy szempontjából az Ügyféllel/Adóssal szembeni, a hitelintézetekre és pénzügyi vállalkozásokra vonatkozó 2013. évi CCXXXVII. törvényben (Hpt.) meghatározott kockázatvállalás."

A hitelkeretet 2017 végéig lehet felhasználni, és mivel az előterjesztés olyan pénzügyi kötelezettségvállalást tartalmaz, ami miatt az éves költségvetéshez is hozzá kell nyúlni, ezért az előterjesztés elfogadásához a képviselő-testület több mint felének szavazata szükséges.