Jogellenesen mondtak fel tavaly a Zsolnaynál a munkavállalók

2017. április 24. 14:51 2017. ápr. 24. 14:51

Jogellenesen mondtak fel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra dolgozói tavaly nyáron, emiatt első fokon minden munkavállalónak egy havi bérét kell korábbi munkáltatójának megfizetni. Páva Zsolték anno azt ígérték, mindenben segítik a Ledinába átlépő dolgozókat.

Jogellenesen mondtak fel tavaly nyáron a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. munkavállalói a zalaegerszegi munkaügyi bíróság elsőfokú ítélete szerint.

A Pécsi STOP-nak dr. Bodnár Imre, a Zsolnayt képviselő ügyvéd elmondta, a bíróság ítélete szerint minden volt munkavállalónak egyhavi munkabérét kell volt munkaadójának megfizetnie, az összeg összesen 25 millió forintra tehető. Emellett a munkavállalóknak az eljárás költségeit is meg kell fizetniük.

A Zsolnaytól tavaly nyár elején lépett át a május végén a pécsi önkormányzat által alapított Ledina Kerámia Kft-be (ami most már Ledina Épületkerámia Kft.) több mint száz munkavállaló, akkor Páva Zsolt pécsi polgármester és Szabó Iván, a város ügyvédje azt ígérték, mindenben támogatják a Ledinához került dolgozókat.

Szabó Iván a tömeges felmondások kapcsán tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ha a Zsolnay esetlegesen bármilyen eljárást is indít az azonnali felmondással élő dolgozók felé, akkor azt a Ledina Kerámia átvállalja.

A Ledina Kerámiát nyár végén az önkormányzat eladta egy magánbefektetőnek, aki több cégen keresztül - az elején még egy offshore-céggel is - lett a tulajdonos.