Úgy szavaztak milliárdokról Tolnában, hogy attól Brüsszelnek kihullana a haja

2017. április 24. 18:17 2017. ápr. 24. 18:17

Elképesztő módon döntöttek milliárdok sorsáról a fideszes többségű Tolna megyei közgyűlés pénteki ülésén. Az egyik ellenzéki képviselő szerint kikapcsolt szavazógéppel, a képviselők érintettségére fittyet hányva és falra kivetített, beazonosíthatatlan projekt-kódok alapján folyt a voksolás.

Az esetről a 24.hu cikkezett.

Pénteken Szekszárdon ülésezett a Tolna megyei közgyűlés, uniós területfejlesztési pályázatokról döntöttek. Az ott történtekről Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere írt Facebook-oldalán, aki a megyei közgyűlésben a Demokratikus Koalíciót képviseli.

Mint kiderült: már az ülés előtt többoldalas titoktartási és összeférhetetlenségi nyilatkozatot írattak alá a képviselőkkel, tanúk előtt.

Aztán hamar kiderült az is, hogy miért.

„Az ülésteremben egy nagy táblázat várta a képviselőket, amelyen már előre be voltak jelölve azok a pályázatok, ahol az adott képviselő érintett volt. … Aztán elindult minden idők legszabálytalanabb döntéshozatala. Fehérvári elnök (Fehérvári Tamás, a Tolna megyei közgyűlés fideszes elnöke – a szerk.) feltette szavazásra az összeférhetetlenségi kérdést. Tehát a képviselők, akik amúgy többségében polgármesterek, alpolgármesterek, települési képviselők nyilatkoztak, hogy összeférhetetlenek, így a döntéshozatalban, amennyiben érintettek egyes pályázati tengelyeknél, … jogszerűen nem vehetnek részt. Ez el is hangzott, ha jól emlékszem a főjegyző szájából” - írja a polgármester.

Aztán jött az első nagy meglepetés. Szabó Loránd kérte, hogy minden egyes képviselőről egyenként szavazzanak, de nem így lett. „Döbbenetes eredmény kerekedett, a fideszes többség azt szavazta meg, hogy a képviselők jelentős része hiába nyilatkozott úgy, hogy összeférhetetlen, az elnök kiadta az ukázt, és úgy döntöttek, hogy nem összeférhetetlenek, tehát nyugodtan szavazhatnak saját pályázatukról is” - írja a dombóvári polgármester Facebook-oldalán.

Szabó a 24.hu-nak arról beszélt: a képviselők asztalára volt készítve három előre megírt határozati javaslat, azzal, hogy a mellékletet majd ismertetik, mert csak az tartalmazza a támogatásra érdemes, nem érdemes és csökkentett támogatású pályázatokat.

Ám ezt is nagyon furcsán oldotta meg a közgyűlés elnöke. A DK-s képviselő szerint projektoron keresztül egy falra vetítették ki a táblázatokat, ám azok semmi mást nem tartalmaztak, mint pályázati kódokat, amiket ott helyben szerinte képtelenség volt beazonosítani. Az ellenzék összes szereplője – a Jobbik, az MSZP és a DK képviselteti magát összesen 6 fővel a Fideszen kívül a közgyűlésben - felszólalt az eljárás ellen. Szabó kért kódfejtőt, de nem kapott semmilyen segítséget. „Magyarul nem érdekelte őket, hogy úgy szavaztatnak, hogy az ellenzéki képviselők hátrányban voltak, mert kérés ellenére nem kaptak a döntésükhöz információt. Biztos vagyok benne, hogy a fideszesek tudták, hogy a kódok mögött melyik pályázat bújik meg” - írja a polgármester közösségi oldalán.

A Fidesz képviselői mindent megszavaztak, az ellenzék semmit, vagy kivonták magukat a szavazás alól, mint Szabó. Az alól, amelyet ezúttal nem a már megszokott és a voksokat név szerint is rögzítő szavazógéppel, hanem kézzel végeztek – áll a cikkben.

A dombóvári polgármester szerint az egész borzalmasan furcsa körülmények között lezajlott szavazásnak egyetlen értelme volt. „Több pályázati kiírásnál előállt volna olyan helyzet, hogy az összeférhetetlenség miatt többen lettek volna az ellenzéki képviselők, s így felboríthatták volna a politikai szempontú pályázati akaratot. Hiába érvelt a jobbikos képviselő, hogy hozzák nyilvánosságra a szakmai pontokat, véleményeket, mert ő eszerint szeretné leadni a szavazatát, elutasították” - írja Szabó közösségi oldalán.

A polgármester leszögezte: ez a fajta döntéshozatal a megyei területfejlesztési uniós pályázatokat lehetetleníti el, ezért mindenképpen az Európai Unió megfelelő szerveihez fordul, hogy vizsgálják ki, szerintük szabályosan történt-e minden.

Az ügyben Fehérvári Tamás, a Tolna megyei közgyűlés elnöke nem kívánt nyilatkozni, de elmondta: kedden délelőtt közleményt adnak ki a témában. Szabó Loránd szintén kedden délelőtt Szekszárdon sajtótájékoztatót tart a történtekről.