Tóth Bertalan kérdez, a belügyminiszter meg nem válaszol

2017. április 29. 16:32 2017. ápr. 29. 16:32

"Nem állt módjában” válaszolni Pintér Sándornak, amikor Tóth Bertalan pécsi politikus, az MSZP parlamenti frakcióvezetője arról kérdezte: ki áll a Hunguard Kft. mögött. A pécsi vízfogyasztóknak sem teljesen mindegy, mert az adataik most éppen ennél a titokzatos körnél lehetnek. Az ügyet a városi önkormányzat szakbizottsága sem találta elég érdekesnek.

A feltett kérdésre nem áll módomban válaszolni – válaszolta Pintér Sándor belügyminiszter Tóth Bertalan szocialista képviselő parlamenti írásbeli kérdésre, ami arra vonatkozott: ki áll a Hunguard Kft. mögött? - írja a 444.hu. Pintér szerint azért nem lehet erre a kérdésre válaszolni, mert „a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenysége nem a nyilvánosság előtt zajlik”, és a parlament nembiztonsági bizottsága már kapott tájékoztatást az ügyben egy zárt ülésen.

A Hunguard Kft. többek között azért érdekes, mert lényegében monopóliumot kapott az államtól arra, hogy a pénzügyi szektor informatikai rendszerei, illetve a közszolgáltatók és távközlési szolgáltatók számlázási rendszerei számára a tanúsítást elvégezze – írja az Index. A cégnek 2015-ben 1,4 milliárd forint bevétele volt az államilag ellenőrzött üzletből, ez idén várhatóan jelentősen emelkedni fog – áll a cikkben.

És miközben részben Rogán Antal feltalálótársához, Csík Balázshoz kötődik, korábbi tulajdonostársai azonban eladták a részesedésüket ismeretlen, offshore tulajdonosoknak. Gyönyörű tulajdonosi lánc van: a Hunguard új tulajdonosa a máltai Javelin. A Javelin tulajdonosa a szintén Máltán bejegyzett Kinanis Fiduciaries Ltd. és a Levantes Management Ltd. A Kinanis Fiduciaries Ltd. tulajdonosa a ciprusi Kinanis & Co., valamint a szintén ciprusi illetőségű Christos P. Kinanis. A Levantes Management Ltd . pedig a szintén ciprusi Kamaronian Investments Ltd., illetve a Notrosion Management Ltd. tulajdona – így a 444.hu.

Mondanunk sem kell: pécsi szál is van az ügyben: a pécsi Tettye Forrásház tanúsítását a Hunguard Kft. egyenesen szerződés nélkül végezte el a Tettyénél.

Míg a szocialista frakcióvezető birtokában lévő dokumentumok szerint a Hunguard 2014 novemberében végezte el a munkát, a szerződést erre csak decemberben kötötte meg a pécsi vízszolgáltatóval.

- Jogcím és jogalap nélkül engedte a Tettye Forrásház, hogy egy ismeretlen tulajdonosi háttérrel rendelkező offshore cég hozzáférjen pécsi fogyasztók adataihoz – mondta Tóth Bertalan. –Először több mint 12, két év alatt összesen mintegy 17-18 millió forintot fizetett a Hunguardnak a Tettye, illetve ennyit fizettek a pécsi vízfogyasztók.

A baloldali politikus leszögezte: ez nem maradhat vizsgálat nélkül, azt is tudni kell, biztonságban vannak-e pécsiek adatai ennél az offshore cégnél. Ennek érdekében Gulyás Emil pécsi önkormányzati képviselő már kezdeményezte is volna, hogy induljon vizsgálat a pécsi önkormányzatnál, mint a Tettye Forrásház tulajdonosánál.

Az önkormányzat szakbizottsága arra sem méltatta a javaslatot, hogy egyáltalán napirendre tűzze.