Huszonöt új önkéntes tűzoltó vigyáz Baranyára

2017. május 1. 08:38 2017. máj. 1. 08:38

Újabb önkéntes tűzoltók álltak szolgálatba a legdélebbi megyében, a lánglovagok az elmúlt hetekben estek túl egy negyven órás alaptanfolyamon.

Negyven órás tűzoltó alaptanfolyamot szervezett az elmúlt hetekben a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A szervezet közlése szerint a tanfolyam célja, hogy egyre több önkéntes tűzoltó egyesület aktivizálja a tevékenységét, és emellett gondoskodni tudjanak a megfelelő létszámú utánpótlásról is.

Az elmúlt időszakban több megyei egyesületnél történtek személyi változások, és vannak olyanok is, akik a közeljövőben szeretnének bekapcsolódni a tűzoltási és műszaki mentési feladatokba.

A tanfolyam nappali képzési rendben szervezett, elméleti és gyakorlati foglalkozásokból álló, csoportos képzés volt. A pécsi laktanya tantermében és udvarán szombatonként gyűltek össze a résztvevők, akiket a helyi tűzoltók és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tagjai oktattak.

A tematika alapján égéselmélet és oltóanyag ismeretet, a tűzoltás szabályait és szervezetét, szerelési ismereteket, alkalmazott tűzoltási és műszaki mentési tudásanyagot, tűzoltó szakfelszerelések ismeretét és használatuk szabályait, valamint az egyéni védőeszközök csoportjait és használatuk szabályait sajátították el a tanfolyam résztvevői. A képzésen kiemelt hangsúlyt fektettek a gyakorlati tapasztalatszerzésre is.

A tájékoztatás szerint az elmúlt hétvégén tartott számonkérésen huszonöten tettek sikeres vizsgát. Így a Szászvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Egerág Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Királyházai Polgárőr és Tűzoltó Egyesület, a Pogány Biztonságáért Polgárőr Egyesület, a Kökénypusztai Polgárőr Egyesület,a Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Kutató Mentő- és Tűzoltó Egyesület bővült újabb szakképzett önkéntes tűzoltókkal.