Tudja, mi a közös a DK-ban, az MSZP-ben és a Jobbikban?

2017. május 6. 08:35 2017. máj. 6. 08:35

Nem, nem Soros, hanem ahogy a nemrég lezajlott uniós területfejlesztési szavazásokat látják. Vakon hozott döntés, se tisztesség, se felelős munka, csak a áldemokrácia és a nevetségessé tett megyei döntéshozatal. Az egyik szocialista képviselő egyenesen sajnálja kormányoldali társait.

Enigmát, enigmát!

A TOP-botrány Tolna megyében robbant ki. Elsőként Szabó Loránd, a megyei közgyűlés DK-s képviselője, Dombóvár polgármestere fordult a nyilvánossághoz.

A Tolna megyei közgyűlés ülésén kikapcsolt szavazógéppel, a képviselők érintettségére fittyet hányva és falra kivetített, beazonosíthatatlan projekt-kódok alapján folyt a voksolás a megyei TOP-pályázatokról. Azóta kiderült: ezt nem Tolnában találták ki, hasonló módon zajlott-zajlik az eddigi tapasztalatok alapján a többi megyében is ugyanez.

Szabó Loránd az ülésről elmondta: előterjesztést nem kaptak, készülni nem lehetett, de titoktartási és összeférhetetlenségi nyilatkozat már volt. Ám amikor Fehérvári Tamás, a közgyűlés fideszes elnöke a képviselők érintettségét feltette voksolásra, akkor Szabó legnagyobb megdöbbenésére a kormányoldali többség azt szavazta meg, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség egyetlen képviselő esetében sem. A döntés előkészítése úgy folyt, hogy egy táblázatot vetítettek ki a falra, ám abban csak a projektek kódja szerepelt, még a beazonosításukhoz sem kaptak segítséget.

Szabó nem maradt egyedül véleményével.

Nevetségessé tették a megyei döntéshozatalt

Bencze János, a Jobbi Tolna megyei közgyűlési képviselője szerint sem volt értelmezhető, hogy miért nem zárták ki az érintetteket.

– Bízom a döntést előkészítő megyei szakemberek tisztességes munkájában, de ettől mi csak kódszámokra szavazhattunk – mondta Bencze. – Jeleztem, hogy mivel felesküdtem és felelősséggel tartozom a megyéért, nemmel fogok szavazni és így is tettem, nem tartottam tisztességesnek. Így még jó szándékkal sem lehet dönteni, nem hogy felelősséggel. A demokrácia látszatával tették nevetségessé a teljes megyei döntéshozatalt.

„Így kaptam meg, így kellett előterjeszteni”

Vaszari Tibor, az MSZP képviselője is ugyanígy látja a történteket. Mint mondta: úgy kellett állást foglalni, hogy nem tudta, a betűk és a számok mit takarnak. – Később tudtam meg, hogy ez az egész országban így zajlott – mondta a politikus. – Februárban kellett volna eredményt hirdetni, ez felveti, hogy már visszadobhatták a pályázatokat.

Vaszari elmondta: a TOP-projektek zömében települési, vállalkozói pályázatok, itt kerül a legközelebb az érintettekhez, véleményezési joga van a megyei közgyűlésnek. Ám ez a módszer nem volt méltó a megyei közgyűléshez.

- Megkérdeztem a megyei főjegyzőt: van-e törvényi akadálya annak, hogy a döntés alapjait, hátterét megismerjük – mondta a szocialista képviselő. – A válasz az volt: így kapta meg, így kellett beterjeszteni. Nagyon sajnálom, ha a kormányoldali képviselők azt hiszik, segítették a vidék fejlődését egy ilyen szavazással.