Felszámolták a legnagyobb baranyai fecsketelepet

2017. május 9. 08:26 2017. máj. 9. 08:26

Felújítás miatt szüntették meg a molnárfecskék legnagyobb megyei fészektelepét, a mohácsi épületfalon molnárfecskék párjainak százai szoktak költeni.

Mohácson, az egyik használaton kívüli Duna parti épület falán volt található a molnárfecskék legnagyobb baranyai fészektelepe, az itt költő párok száma 250-330 körül mozgott az utóbbi években - áll a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevelében.

A tulajdonos azonban rövidesen felújítja az épületet, a munka jellegéből adódóan a fészkeket is le fogják verni.

A fecskék idei megtelepedését azzal akadályozták meg, hogy lehálózták a fészkes falszakaszt, így a tavasszal visszaérkező madarak a fészkeiket itt már nem tudták újra elfoglalni. Ezzel megelőzték a súlyosabb problémát, hisz költési időszakban ez a művelet a fészekaljak elpusztulásával járt volna. A lehálózott szakasz mellett még maradt némi lehetőség a fecskék fészkelésére.

Az egyesület szerint az épület lehálózás előtt nem ártott volna egyeztetni a természetvédelmi hatósággal, vagy megkérdezni a védett természeti értékek kezelését végző szervet, a védett madarak fészkeinek eltávolítási szándéka esetén ugyanis ez az eljárás menete. Egyeztetés azonban az egyesület tudomása szerint nem történt.

A szakemberek most abban bíznak, hogy a fecskék egy része átköltözik a szomszédos falszakaszra, más részük pedig új otthont talál a környező épületeken. Az épület felújításának befejezése után pedig remélhetőleg újra módjukban lesz a madaraknak elfoglalni az eredeti fészkelőhelyeiket, feltéve, ha a munka során nem végeznek olyan átalakítást, ami az ismételt megtelepedésüket lehetetlenné teszi.