Kilép a POSZT szakmai tanácsadói testületéből a kritikuscéh vezetője

2017. május 9. 15:52 2017. máj. 9. 15:52

Átláthatatlanságot és szakmai kudarcokat emleget Stuber Andrea.

Kilép a Pécsi Országos színházi találkozó szakmai testületéből Stuber Andrea, a Színházi Kritikusok Céhének vezetője, erről a céh honlapján írt bővebben.

Stuber Andrea tettét ezzel magyarázta:

Mint azt több ízben jeleztem, a mind tartalmilag, mind formailag (ügyrendileg) meglehetősen esetlegesen dolgozó testületünk munkája sok kívánnivalót hagyott maga után. A végeredményét pedig inkább kudarcnak tartom. Nem sikerült új és meggyőzően szakmai alapokra helyeznünk a válogatási szisztémát, amely a POSZT minőségét alapvetően meghatározó tényező.

A kritikuscéh elnöke szerint kétséges, hogy a válogatók tudják-e teljesíteni a minimum 130-140 regisztrált előadás megtekintését. A válogatók közt ugyanis nem lesznek "hivatásos nézők", azaz kritikusok, "mivel a szakmai tanács irtózott attól, hogy a színikritikusoknak rendszerszerű szerepe legyen a POSZT-válogatásban."

Stuber Andrea úgy látja, nem sikerült az átlátható működés felé tolni a találkozót:

A kudarc az enyém is: nem tudtam támogatást szerezni olyan elvek érvényesítéséhez, amelyeket fontosnak tartok: a valós szakmai konszenzus, az összeférhetetlenség kizárása, a transzparencia igénye. Megítélésem szerint nem sikerült garanciális kereteket teremtenünk ahhoz, hogy a POSZT-ra fordított sokmillió forint közpénz átlátható módon és kétségbevonhatatlan szakmai indokoltsággal legyen elköltve.

A kritikuscéh vezetőjét az idei zsűri megválasztása győzte meg arról, hogy nem kell tovább részt vennie a szakmai testület munkájában (ezt tavaly állította fel a POSZT új ügyvezetése, hogy új szempontokat dolgozzanak ki a találkozóhoz).

(...) az ügydöntő elektronikus szavazást semmilyen egyeztetés, tárgyalás, szakmai alapú kompromisszum- és konszenzuskeresés nem előzte meg. Érdemi diskurzus nélkül a magam részéről nem látom értelmét az ülésezésnek

- írja a nyílt levélben.