Durva zivatarok jönnek, veszélyjelzés Baranyában

2017. május 11. 12:04 2017. máj. 11. 12:04

A meteorológusok szerint igen zivataros lesz a hét utolsó munkanapja, a Dél-Dunántúl is megkaphatja belőle a magáét.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint csütörtök délutántól labilizálódik a légkör, de zivatarok kialakulása inkább majd csak péntekre virradó éjszaka, péntek hajnalban várható főként a középső és keleti, északkeleti országrészben.

A péntek délelőtt kelet, északkelet felé visszahúzó, távolodó csapadékrendszer mögött csak átmenetileg stabilizálódik a légkör, csökken a felhőzet. A déli, kora délutáni óráktól kiemelten először az északi országrészben intenzív zivatarfelhők kialakulása várható.

Péntek délután nagyobb számban az északi megyékben és az Alföldön intenzív zivatarokra lehet számítani, melyek kelet felé helyeződnek át. Kiemelten Észak-Magyarországon, az Alföld északi felén helyenként heves zivatarok kialakulása is valószínű, melyekhez 70-100 km/h-s szélroham, nagyobb méretű jég is társulhat. Az egymást követő záporokból, zivatarokból leginkább északkeleten 20-30 mm feletti csapadék hullhat. Ugyanakkor heves zivatar az Alföld déli részén, kisebb eséllyel a Dunántúlon is kialakulhat. Este legjobb eséllyel keleten lehetnek még szórványosan zivatarok.

A várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt az ország 15 megyéjére veszélyjelzést adtak ki, ez alól a Dél-Dunántúl kétharmada, Baranya és Tolna sem kivétel. A figyelmeztetés szerint az erre várható heves zivatarokat károkozó szél, nagy méretű jég kísérheti.