Az önkormányzat sem tudja, mikor készül el a Horvát Színház

2017. május 16. 07:58 2017. máj. 16. 07:58

Egyelőre nem tudni, mikor készül el a Horvát színház, legalábbis a pécsi önkormányzat azt válaszolta, hogy még eztán döntenek a véghatáridő kérdésében. De azt elismerték, hogy van csúszás, méghozzá az előző kivitelező hibái miatt.

Sok konkrétumot nem árult el a pécsi önkormányzat, hogy mi a helyzet a Horvát Színház több mint három éve tartó kálváriájának újabb fejezetével.

Mint ismert, tavaly decemberben az önkormányzat kulturális bizottságának vezetője a helyi lapnak azt mondta, május 11. a színházépület beruházásának végdátuma - ez egyébként az egyik ezzel foglalkozó előterjesztésben is szerepelt. Ezen a napon azonban semmilyen bejelentés nem hangzott el a színházzal kapcsolatban, így lehetett élni a gyanúperrel, hogy valami nincs rendben.

Hogy az olvasó tisztább képet kaphasson, mutatjuk a kérdéseket, amiket május 11-én küldtünk el a városvezetésnek:

  • Bognár László bizottsági elnök decemberben arról beszélt az önkormányzati lapnak, hogy május 11. a munka befejezésének dátuma. Kész van-e a beruházás?
  • Milyen készültségi fokon áll a beruházás?
  • Ha nincs kész, mikorra várható a munka befejezése, illetve mikorra várható a műszaki átadás-átvétel kezdete, valamint az épület átadása a társulatnak?
  • Ha van csúszás a projektben, mi az oka ennek, jár-e pluszköltségekkel a csúszás, és ha igen, az mekkora költséget jelent, és mely forrásból ki fogja finanszírozni?
  • Ezekhez a kérdésekhez képest kaptuk meg a városháza válaszát, íme:

    "A horvát színház kivitelezéséhez kapcsolódó munka gőzerővel halad, jelenleg a szerkezetépítés zajlik. A kivitelező a közelmúltban több olyan problémát jelzett, amely a már elkészült szerkezetek állapotához-állagához kapcsolódott. Emiatt beszélhetünk csúszásról. A város testületei következő ülésükön fognak döntést hozni a kivitelezés elvárható véghatáridejéről.

    A jelenlegi vizsgálati eredmények alapján nem róható fel a kivitelezőnek a késlekedés.

    Az előző kivitelezővel történt szerződésbontás legfőbb oka alapvetően az volt, hogy azzal együtt követelt több pénzt a munka befejezésére, hogy semmilyen garanciát nem láttunk annak érdekében, hogy a munka valóban be is foga fejeződni. Most a horvát színház építése láthatóan zajlik és láthatóan be is fog fejeződni."

    Összefoglalva: van csúszás, de még nem tudja az önkormányzat, hogy ez mennyivel befolyásolja a véghatáridőt. Válaszuk szerint olyan hibákat fedeztek fel, melyet még az előző kivitelező vétett, mivel a már elkészült szerkezeteken fedezték fel a hibákat. Így többek közt azt sem lehet tudni egyelőre, hogy kell-e még pluszforrást beletenni a beruházásba.