Megint minimálbért kaphatnak az egészségügyben, ha nem rendezik a bértáblát

2017. május 17. 08:48 2017. máj. 17. 08:48

Sem a védőnők pótlékáról, sem a mentődolgozók 10 százalékos béremeléséről nem egyeztetett a kormány az érintettekkel. A kamara szerint ideje lenne rendbe tenni az egészségügyre vonatkozó bértáblát, mert ennek elmulasztásával jövő év elején megint minimálbért kereshetnek az egészségügyisek.

Nem egyeztetett a kormány az érintettekkel sem a napokban bejelentett védőnőknek járó plusz 33 ezer forintos bérkiegészítő pótlékáról (ami novembertől járhat), sem pedig a mentődolgozóknak szánt és januártól esedékes 10 százalékos béremelésről a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szerint.

Dr. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke a Medicalonline.hu-nak elmondta, ezekről a témákról nem történt egyeztetés a kormány és az érintettek közt sem a kollektív ágazati szerződés kapcsán, sem pedig az ágazati sztrájktárgyalásokon.

A cikk szerint a legutóbbi egyeztetéseken - melyeken a szakállamtitkárság és az ágazati szakszervezetek mellett a gazdasági minisztérium és a kamarák is képviseltették magukat - a védőnők kapcsán még arról folyt a vita, hogy miképp lehetne egyáltalán őket a szakellátások körébe sorolni. A kormányzati bejelentés napján pont volt egy egyeztetés, de azon nem hangzott el a 33 ezer forintos kiegészítő pótlék ötlete.

A MESZK elnöke a lapnak elmondta, ez a kiegészítő pótlék már a negyedik bérkiegészítés, ez az összeg nem épül bele a 10 éve változatlan védőnői alapfizetésbe. Ráadásul a korábbi kiegészítéseknek is problémás volt a kifizetése, egyes önkormányzatok ugyanis a rendeleteket eltérően értelmezték, így volt, aki kevesebbet kapott az előírtnál, de volt olyan is, aki semmit sem kapott.

A mentődolgozóknál januártól életbe lépő 10 százalékos béremelésről sem esett szó a tárgyalásokon, sőt, még az érintett szakszervezetekkel és szakmai résztvevőkkel sem egyeztetett a kormány.

A MESZK elnöke szerint a mentésben dolgozókra is vonatkozik a tavaly elfogadott szakdolgozói bértábla, ám ha nem rendezi megfelelően a bértáblában tavaly rögzített összegeket a kormány, újabb gondok lehetnek: összecsúszhat a garantált bérminimum és a minimálbér összege.

Így az is előfordulhat jövő januárban, hogy egy OKJ-s végzettségű kezdő ápoló bére alig 300 forinttal haladja meg a 2018-ra beígért bruttó 180 ezer forintos minimálbérhatárt - olvasható a Medicalonline.hu cikkében.