PDSZ: diszkriminálja az állam a saját diákjait

2017. május 18. 11:54 2017. máj. 18. 11:54

Alkotmánybírósági normakontrollt kér a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, mert az egyházi iskolák ma szabadabban működhetnek, mint az államiak. A szakszervezet szerint az állam diszkriminálja a saját oktatási intézményébe járó diákokat.

Sérül az állam és egyház szétválasztásának eszméje

Saját diákjait diszkriminálja az állam azzal, hogy az egyházi iskolák ma jóval szabadabbak, mint az állami fenntartásúak - olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének közleményében.

A PDSZ kommünikéje szerint míg 2010-ben csak 572 oktatási intézmény állt egyházi fennhatóság alatt, addig a 2016/17-es tanévre ez a szám 1308-ra növekedett. De míg 2010 előtt nem volt elvárás a szülők, pedagógusok és gyerekek hitéleti tevékenysége az egyházi fenntartású iskolákban, addig az idei tanévre már egyre több helyről kapott olyan információkat a PDSZ, hogy ez már általános elvárássá vált, miközben az érdekvédelmi munkát is akadályozzák.

A PDSZ szerint mára sokkal szabadabbá váltak az egyházi iskolák (rájuk nem vonatkozik a körzetesített beiskolázás, így kiválogathatják a legjobb képességű diákokat; szabadon választhatnak tankönyvet), mint az állami intézmények.

"A Költségvetési Felelősségi Intézet a tavalyi költségvetés alapján kiszámolta, hogy az egy főre jutó támogatási összeg (61 300 forint) 2,6-szer kevesebb, mint az egyházi iskolák esetében (160 000 forint). Ráadásul ez 2017/18-ra egyrészt csökken 5 százalékkal (58 300 forintra a Klebelsberg Központ alá tartozó intézményeknél), másrészt nő (200 000 forint lesz az egyházi iskoláknál). A különbség fokozódik, 3,4-szeresre" - írja a szakszervezet a közleményében.

A PDSZ szerint ezzel súlyosan diszkriminálja az összes tanuló körülbelül 80 százalékát az állam, miközben az egyházi iskolákba járók esetében sérülhet a világnézetileg el nem kötelezett oktatáshoz való jog. A szakszervezet úgy látja, az állam és egyház szétválasztásának eszméje is sérül.

Támogatásra hajthatnak egyes egyházi irányzatok

Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője (egyben az országos elnökség tagja) szerint az oktatásnak az egyik célja az esélyegyenlőség biztosítása lenne.

Az egyházi iskoláknak járó külön normatív támogatással azokat támogatják, akik jobb körülmények közül jönnek, mivel az egyházi iskolák nem járnak az élen a hátrányos helyzetű gyerekek felvételében

- mondta el a Pécsi STOP-nak az ügyvivő, és hozzátette: a külön normatívát inkább a hátrányos helyzet felszámolására kellene fordítani.

Azon kérdésünkre, hogy Pécsen mi a helyzet az egyházi iskolák térnyerésével, Nagy Erzsébet elmondta, hogy a baranyai megyeszékhelyen már lezajlott az iskolák átjátszása a vallási felekezetek és csoportok számára, de pár óvoda is odakerült már hozzájuk.

Hozzátette, mindeközben semmilyen statisztikából nem látszik, hogy ugrásszerűen megnőtt volna a vallásosság és az egyházi oktatásra való igény a magyar lakosság körében.

Nem igazán követi le a társadalmi igényt, inkább az látszik, hogy egyes egyházi irányzatok rástartoltak a külön támogatásra

- mondta el Nagy Erzsébet a Pécsi STOP-nak.

A PDSZ egyébként utólagos alkotmánybírósági normakontrollt fog kérni a kialakult helyzet miatt, de az Egyenlő Bánásmód Hatóságot is felkeresik.