Rotavírusos megbetegedéseket észleltek a megyében

2017. május 19. 11:50 2017. máj. 19. 11:50

Magyarországon még mindig csak a gyerekeke negyede van beoltva rotavírus ellen a Házi Gyermekorvosok Egyesülete elnöke szerint. Baranyában januárban és februárban volt aktív a vírus, az utóbbi két hétben csak 4 megbetegedést észlelt a kormányhivatal.

Mindenkire veszélyes a rotavírus

A napokban a közszolgálati tévé egyik műsorában nyilatkozott arról a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, hogy ugyan az elmúlt években nőtt a rotavírus elleni "átoltottság" Magyarországon, még mindig csak a gyerekek negyede van beoltva ellene.

Póta György elmondta, a betegség lázzal, hányással, hasmenéssel, görcsös hasfájással jár, folyadékvesztést okoz, ami miatt felborul a szervezet kémiai egyensúlya, ez pedig súlyos szövődményekkel járhat.

Évente hétezren kerülnek kórházba a rotavírus miatt, de ennél jóval magasabb, akár nyolc-tízszeres azok száma, akik megfertőződnek vele - tette hozzá az orvos.

Póta György felhívta a figyelmet arra is, hogy a vírus a gyerekek környezetében lévő felnőttekre, különösen az idősekre és a krónikus betegekre is veszélyes lehet.

A szúrás nélkül, szájon át adható rotavírus elleni oltás már 6 hetes kortól alkalmazható, és a kétadagos oltási sorral 12 hetes korra kialakítható a védelem. Fontos azonban, hogy a baba 24 hetes kora előtt kapja meg mindkét adag vakcinát, a háromadagos vakcinával legkésőbb a baba 32 hetes koráig be kell fejezni az oltási sorozatot.

Januárban és februárban volt aktív a vírus Baranyában

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete elnökének nyilatkozata után a Pécsi STOP megkereste a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályát (leánykori nevén ÁNTSZ megyei szervezete), hogy az utóbbi két hétben tapasztaltak-e rotavírus miatti megbetegedést a megyében.

Mint megtudtuk, az említett két hét alatt összesen négy rotavírusos megbetegedés volt Baranyában a mohácsi és komlói járásban.

Az érintett gyermekeket - akik a 0-4, illetve 5-9 éves korosztályba tartoztak - kórházban ápolták a megbetegedés miatt.

A kormányhivatal válaszában leírta, idén a legtöbb megbetegedést januárban (37 fő) és februárban (40 fő) tapasztalták, a pécsi járásban volt a legtöbb beteg, de minden járásban akadt, aki megfertőződött - közösségi járvány ugyanakkor nem alakult ki.

A vírus leginkább télen és kora tavasszal aktív.

"A védekezés leghatékonyabb módja a védőoltás, mely 6 hetes kortól adható. Az oltási sorozatot 24-32 hetes korig be kell fejezni, attól függően melyik oltóanyagot kapja a gyermek.

A fertőzés terjedésének megakadályozásában fontos a jó személyi higiénia, azaz a gyakori kézmosás (vírusellenes hatással bíró kézfertőtlenítő használata) étkezés, dohányzás előtt és WC használat után. A kisgyermekek gondozása és a betegek ápolása során a fertőtlenítésnek ki kell terjedni a környezetre, elsősorban a széklettel szennyezett tárgyakra (pelenka, bili, WC, stb.)"

- olvasható a kormányhivatal válaszában.