Tudja, mi a közös Páva Zsoltban és Fodor Ibolyában?

2017. május 19. 15:07 2017. máj. 19. 15:07

Ha más nem is, annyi biztos, hogy sem a botrányairól elhíresült pécsi képviselő, sem az őt az Értéktár bizottságba frissen jelölő fideszes polgármester nem válaszolt a kérdéseinkre.

A hét sztárja a pécsi közszereplők közül vitán felül Fodor Ibolya volt és Páva Zsolt. A folytatólagosan, jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettében bűnsegédként egy év hat hónap, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Fodor Ibolya, aki később riportermajmozás, tüntetők lehazaaárulózása, valamint költségvetési csalással és más bűntettekkel történt meggyanúsítása miatt szerepelt a hírekben, nemrég egy új tisztséggel került ismét a figyelem középpontjába. A képviselő, aki hónapszám nem járt korábban a közgyűlés üléseire, hamarosan a Pécsi Értéktár Bizottság tagja lehet, Páva Zsolt javaslatára. A pécsi polgármester szerint a „magas szintű munka fenntartása” érdekében akár a bizottság létszámát is érdemes emelni, üresedés ugyanis nincs a grémiumban.

A héten egy újabb ügyben is feljelentették Fodor Ibolyát: az RTL egyik pécsi riporterét vette célba Facebook-oldalán, becsületsértés miatt indulhat ellene nyomozás.

A témában megszólalt több ellenzéki párt is. A szocialista Gulyás Emil szerint Pécset már nem Páva Zsolt vezeti, hanem az a rejtélyes ember, aki egy ilyen elképesztő politikai pálfordulásra kényszerítette – két éve ugyanis még Páva Zsolt is szívesebben látta volna Fodort a pécsi közéleten kívül

Fogarasi Gábor, a Jobbik pécsi politikusa azt latolgatta: az, hogy Fodor Ibolya korábbi helyét átvette egy fideszes képviselő, neki most új bizottsági helyet csinálnak, a ciklusban egymillió forintos többletterhet ró a pécsi adófizetőkre.

Az ügyben természetesen megkerestük Fodor Ibolyát és Páva Zsoltot is. A képviselőtől azt szerettük volna megtudni, hogy tervei szerint miként járul hozzá a Pécsi Értéktár Bizottság magas szintű munkájának fenntartásához, hogy miben látja szerepét a grémiumban, illetve van-e már ötlete, hogy milyen pécsi értékeket fog felfedezni annak tagjaként. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ha kellően erősnek érzi magát a bizottsági munkához, akkor a törvény előtt is megjelenik-e, azaz találkozhatunk-e vele költségvetési csalási ügye tárgyalásain. Azt is szerettük volna megtudni, hogy amikor azt írta egyik Facebook-posztjában, hogy "megnyerik ők (t.i.: a komcsi bagázs) nekünk a választást", kire, kikre gondolt a „nekünk” kitétel alatt? Ez azért fontos kérdés, mert bár a Fidesz színeiben nyert választást 2014-ben, a botrányok után a párt nyomására kilépett a frakcióból.

Páva Zsolttól elsősorban azt kérdeztük: mi történt azóta, hogy maga is távozásra szólította fel a képviselőt. Miután a Szabadpécs.hu-nak azt nyilatkozta: Fodor Ibolya levélben kérte bizottsági tagságát, elég egy levél, hogy gyökeresen megváltozzon a véleménye valakiről? Megkérdeztük azt is: mi lehet a véleménye a bizottsági tagoknak a tervről, korábban ugyanis éppen a Fidesz azon tagjai határolódtak el Fodortól, akikkel most egy bizottságba kerülhet.

Sem Fodor Ibolya, sem Páva Zsolt nem reagált eddig kérdéseinkre, amelyeket hétfőn tettünk fel.