Ősztől drágulhat egy alapélelmiszer ára

2017. május 20. 09:05 2017. máj. 20. 09:05

Ősszel megemelkedhet a tejipari késztermékek ára, mert nőtt a nyerstej felvásárlási ára. Tavaly nyáron még 60-65 forintot adtak kilónként, 2017 végére azonban elérheti a lélektani 100 forintos felvásárlási árat.

Ősszel növekedés várható a tejipari késztermékek árában, ugyanis emelkedik a nyerstej felvásárlási ára - tudta meg az Agrárszektor.hu.

A boltokban 3 százalék körüli emelésre lehet számítani, viszont legalább két alkalommal. A hazai piac meghatározó vállalatának számító Alföldi Tej Kft. például augusztusban és októberben szinte egészen biztosan emeléshez fog folyamodni - olvasható a cikkben.

A nyerstej tavaly júliusban 65,9 forint/kilogrammos országos termelői átlagárat produkált, ez idén május elején már 92 forint/kilogrammos értéken mozgott. A tejipari késztermékeknél egyelőre még szinten tartják az árakat, ám augusztus-szeptemberben megindulhat az áremelés.

"Ez általában évente három-négy lépcsőben történik meg, többnyire "csiki-csuki játék" formájában. Az előállítók bejelentenek egy 5 százalékos emelést, amiből a kereskedők végül elfogadnak 3 százalékot, és mindenki elégedett."

Ugyanakkor Szlovákiából újfent egyre több olcsó UHT tej érkezik Magyarországra, ami olcsósága miatt hatással van a magyar piacra is, ugyanis emiatt a magyar késztermékek árát is csökkenteni kellene, hogy versenyképes maradjon a hazai termék. Viszont az alapanyagár növekszik, ez pedig piaci feszültségekhez vezet a cikk szerint.