80 millióból épül a pécsi NépmesePont

2017. május 25. 08:34 2017. máj. 25. 08:34

Pécset is megérintette a kormány NépmesePont-kialakítási törekvése: 80 millióból a Szivárvány Gyermekházban szólna a hol volt, hol nem volt.

Még márciusban volt hír, hogy NépmesePontok létrehozására írt ki pályázatot a kormány, melyre csaknem 1,2 milliárd forintot különített el. Egy-egy intézmény 30 millió és 80 millió forint közötti összegre pályázhat március 27-től, a projekt végrehajtási ideje 36 hónap, megyénként legfeljebb három, településenként egy pályázat nyerhet - mondta el még tavasszal Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

A felhívás célja a hagyományos magyar népmese, a népmesemondás, a mesei gondolkodás és nevelés népszerűsítése, beépítésének elősegítése a kulturális intézmények informális és nem formális szolgáltatási kínálatába.

Egy friss előterjesztés szerint Pécsett a Pécsi Kulturális Központ központi épületében, a Szivárvány Gyermekházban alakítanának ki egy ilyen NépmesePontot. Mint írták, a koncepció kialakítása érdekében a Pécsi Kulturális Központ felmérte a nevelési-oktatási intézmények vezetőinek és pedagógusainak igényét arra tekintve, hogy milyen képzési formát tart számukra legelőnyösebbnek a projekt keretében megvalósítható témajavaslatokhoz. Felmérte továbbá a bevonható célcsoport számát, a célcsoport számára a foglalkozás megtartásának ütemezését. A projekt keretében 11 nevelési és oktatási intézménnyel együttműködve évente 20-25 foglalkoztatási formát kívánnak megvalósítani.

Az előterjesztés szerint a NépmesePonthoz van egy 90 fő befogadására alkalmas terem, a pályázott 80 millióból beszereznének két projektort és egy laptopot, saját weboldalt, fali tékát, két érintőképernyőt, valamint egy hangrendszert is.

A látványtervek szerint így nézne ki a NépmesePont alaprajza:

Ilyen lenne a belseje:

Ilyen háttereket lehetne vetíteni:

Kiderül az is, hogy a pályázatot határidőre benyújtották, a NépmesePonthoz pedig nem kell önerő.