Volvo-nyomozás: támad a propagandagép

2017. május 23. 07:47 2017. máj. 23. 07:47

Nem fogja elhinni, hogy a kötelékben repülő pécsi kormányoldali sajtó szerint honnan fúj a szél a Tüke Busznál elrendelt nyomozás ügyében. Ennél nagyobb rejtély, hogy a buszbeszerzést vizsgáló nemrég kiadott revizori jelentésből hogy maradt ki a már fél éve folyó nyomozás ténye.

A Fideszhez közeli pécsi média, ha kell, nem is kórus gyanánt, hanem egyetlen szájként dalolja már a kormányoldali propagandát. Nincs ez másképp a Volvo-beszerzés nyomán indult nyomozás ügyében sem.

Mint megírtuk, a szocialista párt baranyai parlamenti képviselője, Szakács László tett fel kérdéseket a legfőbb ügyésznek, így derült ki a nyomozás ténye. Polt Péter válaszából az derül ki: különösen jelentős vagyoni hátrány okozó hűtlen kezelés miatt nyomoznak, az eljárást a megyei főügyészség felügyeletével a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség rendelte el még november 9-én. A büntetőügyben „releváns iratokat” foglaltak le.

Mit lépett erre a Pécsma és a Bama a Pécsi Újság cikkét változatlanul leközölve? Mutatjuk címszavakban:

  • ők Polt Péterrel ellentétben úgy tudják, holland ügyészségi eljárásról van szó
  • furcsa egybeesésnek tartják, hogy pont akkor érkezett ez a megkeresés, amikor az országos sajtóban (mármint a kormányoldali sajtóban, ugye) több cikk is megjelent a 2009-es pécsi buszeladásokról. (Itt meg kell jegyezzük: sokáig találgattuk, hogy mire föl a nagy erőlködés 8 évvel ezelőtti tranzakció ügyében. Mi azt tippeljük, hogy furcsa egybeesésnél többről van szó, inkább tűnik ez afféle előre menekülésnek – a szerk.)
  • És jön a végső érv, amitől mi eldobtuk a vajaskenyeret: „De az is figyelemreméltó, hogy a mostani eljárás akkor zajlik, amikor azt látjuk, hogy a baloldal külföldről, külföldi kapcsolatokon keresztül támadja az országot, a magyar politikát, az eddig elért eredményeket”.

    Addig is, amíg a baranyai főügyészség kivakarja magát az alig burkolt sorosbérencség súlyos vádja alól, mutatunk egy nem ennyire bicskanyitogató, de attól még misztikus tényt. Korábban írtunk már a Volvo-beszerzés kapcsán végzett revizori vizsgálatról. Az anyag 20 oldalon 31 szabálysértést sorol fel, a végén a vezetői összefoglaló mégis azt tartja: "A vizsgálat megállapítása szerint a közbeszerzési eljárás … alapjaiban megfelel a közbeszerzési törvény rendelkezéseinek."

    A revizori jelentés, amelyet a pécsi polgármesteri hivatal Ellenőrzési Osztálya készített, és amely szerint ugyan voltak kisebb upszikák a beszerzés során, de azért alapjaiban törvényes volt, 2017 április 20-án nyerte el végső formáját. Ekkor az ügyészség már több mint fél éve nyomozott ugyanebben az ügyben.

    Most pedig tippeljen: a húszoldalas anyagban akad-e egyetlen huncut utalás a nyomozás tényére.