Óriásdarazsak tűntek fel Pécsett

2017. május 25. 14:14 2017. máj. 25. 14:14

Iszonyat nagy darazsak jelentek meg a baranyai megyeszékhelyen, a méretes rovarok azonban ártalmatlanok, ráadásul védettek is, így mielőtt ráfújja az egyikre a poroltó nagyságú Chemotoxot, nézze meg, hogy jót bánt-e.

Óriás tőrösdarazsak tűntek fel az ország több pontján, így Pécsett is - figyelmeztet a BIOKOM.

Szerencsétlen tőrösdarázs nem kicsi, a nőstény a 4 centi hosszúságot is elérheti, ami azt jelenti, hogy akkora, mint egy 10 darabos PEZ cukorkás csomag kétharmada, vagy egy ceruzaelem háromnegyyede. Könnyű összekeverni a lódarázzsal, ez azonban hiba, a tőrösdarázs ugyanis teljesen ártalmatlan, emellett védett is, eszmei értéke 50 ezer forint.

Ő egy tőrösdarázs (nem szabad bántani):

Ő egy lódarázs (szabad bántani):

A tőrösdarázs magányosan éldegél, azonban ilyentájt van a nászidőszaka, ami társas elfoglaltság, szóval nekiáll rajzani. Leginkább fatuskók környezetében lehet látni őket nagyobb rajokba verődve. Ezen időszakban a nőstények petéiket lemezescsápú bogarak lárváira rakják, melyekből a kikelő darázslárvák táplálkozni tudnak majd. Néhány héten belül a nász véget ér és a rajzó tömegek maguktól el fognak tűnni.

Ezeket figyelembe véve természetesen a BIOKOM Nonprofit Kft. sem fogja a közterületen megjelenő példányokat irtani, de jelenlétükre az érintett terület elkerítésével és/vagy kitáblázásával igyekszik felhívni rájuk a járókelők figyelmét.