Százmilliókat csalt el a baranyai céglánc

2017. május 26. 09:26 2017. máj. 26. 09:26

Vádemelést javasol a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága tizenöt ember ellen, aki a gyanú szerint több száz millió forinttal károsította meg a költségvetést - tájékoztatta a szervezet sajtóreferense pénteken az MTI-t.

Kuperczkó Adrienn közölte: vagyonőrzéssel és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó, tizenkét baranyai társaságból álló cégláncolat irányítóival és segítőivel szemben zárták le a nyomozást.

A kilencezer oldalas nyomozati anyagot bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás, hamis magánokirat-felhasználása és számvitel rendjének megsértése megalapozott gyanúja miatt küldik meg a Baranya Megyei Főügyészségnek - emelte ki.

A bűnszervezet fő célja az adóminimalizálás volt: munkavállalóik után az adót és a járulékot, bevételük után pedig az áfát nem fizették meg - ismertette.

Kuperczkó Adrienn felidézte: 2015 májusában a pénzügyi nyomozók több hónapos előkészítő munka után előállították és gyanúsítottként hallgatták ki a bűnszervezet tagjait. Egyszerre negyven helyszínen csaptak le a nyomozók a Terrorelhárítási Központ segítségével.

Kitért arra is, hogy a fő gyanúsítottnál tartott házkutatáskor a nyomozók történelmi fegyverek és dísztárgyak egész garmadájára bukkantak, az alagsor berendezése pedig korabeli bútorokból, lovagi páncélokból és pajzsokból állt.