Pécs, a kialvatlan város

2017. május 27. 10:08 2017. máj. 27. 10:08

Május közepén Pécsen felmérés készített egy blog a pécsiek alvási szokásairól. Nem csak itt készült, nem reprezentatív, de attól még elég ijesztő az eredmény. Ha reggel kifejezéstelen arcú zombikat lát maga körül a buszon, az nem véletlen.

A felmérés Matrcaman blogján jelent meg.

Az egyébként könnyen kitalálható módon matracok kereskedésével foglalkozó Hahn Gábor négy napos adatfelvétele során 1549 pécsit kérdezett meg alvási szokásairól. Ez nem reprezentatív, mégis irányadónak tartja, hiszen minden századik pécsi lakos kitöltötte.

Az eredmények alapján a pécsiekről (is) elmondhatjuk, hogy kialvatlanok, hiszen többségük már a reggeli ébredés után is fáradt – áll a blogban. Az egyik legbiztosabb oka a kialvatlanságnak, hogy az emberek egyszerűen nem töltenek elég időt pihenéssel. A megkérdezettek 15 százaléka mondta, hogy csak 5 órát vagy kevesebbet alszik, míg majdnem 30 százalék volt, aki csak hat órát tölt alvással. Az átlagos felnőtt alvásigénye 6 és 9 óra között mozog, a 6 órát alvók könnyen átcsúszhatnak a krónikusan fáradtak közé, ha néha kicsit kevesebbet alszanak.

A megkérdezett pécsi férfiak 45, a nőknek egyenesen az 55%-a mondta azt, hogy már reggel fáradt. A férfiak átlagosan 12 perccel alszanak többet, ami nem tűnik soknak, de néha döntő lehet, míg a nők azok, akik általában felkelnek a gyerekhez éjszaka. A hölgyek sokkal jobban teljesítenek az alvás előtti olvasásban: 12%-uk tesz így, míg a férfiaknak csak 3%-a. Sajnos a pécsiek több mint 80%-a valamilyen elektromos kütyüt nézeget alvás előtt, ami pedig kevesebbet segít a napközben felgyűlt stressz levezetésében, ráadásul a kibocsátott fény nehezíti az elalvást.

A blogger szerint a túl kevés alvással nem csak az a baj, hogy fáradtnak érezzük magunkat, hanem az is, hogy csökken a teljesítőképességünk és ingerlékenyebbé is válunk. Nem csak szellemileg lassulunk le, de a reflexeink is veszítenek gyorsaságukból. Így nem csak arra számíthatunk, hogy a tanulás nehezebben fog menni, de arra is, hogy például vezetés közben sokkal veszélyesebbek leszünk – nem csak magunkra, hanem a környezetünkre nézve is. A francia autópálya-kezelő adatai szerint például minden harmadik baleset a fáradtsághoz köthető – írja Matracman.

A fáradt emberek sokkal könnyebben dühbe gurulnak, gyorsabban veszítik el a türelmüket, így társas kapcsolataink is csorbát szenvedhetnek. A rossz alvás fő okai között természetesen ott találhatjuk a túlzott stresszt vagy a nem megfelelő fekhelyválasztást is. A pécsiek majdnem negyede nyilatkozta, hogy éjszaka rengeteget forgolódik – és ez a szám akár sokkal magasabb is lehet, hiszen nem mindenki tudja magáról, hogy az este egy részét azzal tölti, hogy állandóan a másik oldalára fordul.

Nem vidám adat, hogy minden tizedik pécsi lakos kihúzható kanapén alszik, ami inkább ülőalkalmatosságnak lett kitalálva, mint állandó alvásra.

A blogon a részletes adatok mellett jó tanácsokat is talál a pihentetőbb alváshoz.