Emelkednek az árak, aggódnak a Balaton Fejlesztési Tanácsnál

2017. május 28. 09:56 2017. máj. 28. 09:56

A Balaton Fejlesztési Tanács szerint a jövő évi költségvetés fel fogja gyorsítani a fejlesztési folyamatokat a "magyar tengernél". Viszont, látva a kiviteli árak folyamatos növekedését, félő, hogy egyes projektelemekre nem jut elegendő pénz, mint például az észak-balatoni vasútvonal villamosítására.

Pénteken tartott ülést a Balaton Fejlesztési Tanács Siófokon, a szeánszon a résztvevők a "magyar tengerrel" kapcsolatos fejlesztési döntésekről tájékozódtak a sonline.hu cikke szerint.

Bóka István, Balatonfüred fideszes polgármestere és a BFT elnöke a a cikk szerint arról beszélt, nagyon reménykednek abban, hogy a 365,4 milliárdos kereten túl is érkezhet még pénz a balatoni régióba fejlesztési céllal, épp ezért is volt az ülés, amelyen a tanács tagjai arra is kíváncsiak voltak, hogyan is állnak az illetékes minisztériumoknál a fejlesztési folyamatok. Úgy vélekedett, a 2018-as költségvetés elfogadása fel fogja gyorsítani fejlesztési folyamatokat.

Ugyanakkor Bóka némi veszélyt is látott a fejlesztési program körül, méghozzá a kiviteli árak elképesztő mértékű emelkedésében, az elmúlt egy évben közel 20 százalékos drágulást lehetett tapasztalni. A polgármester szerint az összes TOP-forrás rá lett öntve a megyékre, miközben az építőipari kapacitás szűk, munkás meg alig van.

Mennek fel az árak és nem biztos, hogy például az észak-balatoni vasútvonal villamosítására, vagy a balatoni kerékpárút építésére szánt keret elég lesz

- mondta el az ülésen a BFT elnöke.

Mint ismert, hosszas és kissé nyögvenyelős folyamat után (kihirdették, majd visszavonták az első határozatot) tavaly karácsonykor lett kihirdetve a balatoni fejlesztési csomagról szóló kormányrendelet, amely egy 365,4 milliárd forintos "kalapot" jelent, amiből útfelújításoktól hajóvásárláson és vízminőség-biztosításon át gazdasági fellendítésre lehet fordítani a forrást - írtuk korábbi cikkünkben.