Tizennyolc porcelánritkasággal bővült a Gyugyi-gyűjtemény

2017. május 31. 10:49 2017. máj. 31. 10:49

Tizennyolc különleges műtárggyal gyarapodott a Zsolnay-porcelánritkaságokból álló pécsi Gyugyi-gyűjtemény, amelynek legújabb alkotásait Gyugyi László műgyűjtő-adományozó jelenlétében mutatták be szerdán a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere az eseményen Gyugyi László folyamatos gyűjtő- és kutatómunkáját megköszönve hangsúlyozta: a kiemelkedő érdeklődés övezte tárlatot immár kétszázezren látták. Hozzátette: hamarosan szükségessé válik a gyűjteményt bemutató részleg bővítése is.

A szerdán bemutatott kerámiák között található több, különböző díszítéssel készült váza, tulipános dekorral ellátott eozintálka, milleniumi bögre, fedeles doboz, fogvájótartó, fedeles vajtartó, díszedény és fali tál.

A műtárgyak közül Gyugyi László kiemelte az Apáti Abt Sándor által tervezett, bordó és zöld eozinmázzal díszített vázát, amelynek kivitelezése azt az érzetet kelti, mintha nem kerámia, hanem fém műtárgy lenne.

A műgyűjtő azt is megjegyezte, hogy helyes döntés volt a tárlatot a baranyai megyeszékhelyre helyezni. Gyugyi László az MTI-nek korábban erről azt mondta: "a tárlat célja Zsolnay Vilmos alkotói géniuszának bemutatása, amelynek hajtóereje a gyár tervezőinek munkáját is folyamatosan inspirálta".

Az MTI-nek eljuttatott írásos összegzés szerint az új tárgyakkal együtt 685-re bővült a gyűjtemény, amely 2010-es megnyitóján 588 tételt számlált. Pécs 2010-ben a piaci ár feléért, 1,3 millió euróért vásárolta meg Gyugyi Lászlótól a világ legnagyobb Zsolnay-magángyűjteményeként számon tartott mintegy hatszáz darabos kollekciót.

A nyugdíjas elektromérnök több mint négy évtized alatt hozta létre az egyedi kerámiatárgyakból, vízfestékkel készült Zsolnay-tervrajzokból, fényképalbumokból álló páratlan kollekciót, amelyet a nagyközönség korábban együtt még sohasem láthatott. A ritkaságok csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett, Zsolnay a nagyvilágból című könyvből voltak ismertek.

A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László ugyanis a Zsolnay-manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szereplő alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú úgynevezett duplumpéldány, amelyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban.

A Zsolnay-negyedben látható kollekció Gyugyi László adományaként 2013-ban egy úgynevezett Júlia-vázával és egy kancsófedéllel, 2014-ben huszonhárom, 2015-ben huszonöt, tavaly 27 alkotással gazdagodott, köszönhetően annak, hogy a gyűjtő folyamatosan dolgozik a gyűjtemény kiegészítésén.

Az új műtárgyak június 6-tól lesznek láthatók a kiállításnak otthont adó Zsolnay Kulturális Negyedben.