Ingyenmunka: tanárok ezreibe rúgott bele a helyettes államtitkár

2017. június 1. 15:28 2017. jún. 1. 15:28

Ha meg akarják tartani az állásukat, hozzanak áldozatot - mondta el a helyettes államtitkár a szakképzésben dolgozó tanároknak egy fórumon.

Több városban is megtartották a Szakmák éjszakája című rendezvényt még április 24-én, amivel a kormány a szakmai képzéseket népszerűsítette a fiataloknak.

Részben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szervezte az országos programot, a rendezvény honlapja szerint a cél az volt, hogy az érdeklődő fiatalok egy éjszaka alatt beleshessenek a szakmák és a sikercégek világába.

Csakhogy a Pécsi STOP úgy értesült, az este 10-ig tartó programokon résztvevő és közreműködő tanároknak azóta sem fizették ki túlmunkáját.

Mint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivőjétől, Nagy Erzsébettől megtudtuk, a Szakmák éjszakája utáni héten a Liga Szakszervezetek tartott egy fórumot, ahol Pölöskei Gáborné, az NGM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára is előadást tartott. Ezután az előadás után kérdezték tőle a szaktanárok, hogy a túlmunkájukért járó pénzt mikor kapják meg, mire Pölöskeiné úgy felelt, hogy ha a tanárok meg akarják tartani az állásukat, és szeretnék, hogy legyenek tanítványaik, akkor áldozniuk kell ezért - mondta el az ügyvivő. (Pécsen egyébként öt középiskolában tartották meg a Szakmák éjszakáját a rendezvény honlapja szerint.)

Pölöskei Gáborné Áder János köztársasági elnök húga, aki 2016 márciusa és idén január közt vezette a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, majd váratlan leváltása után a nemzetgazdasági minisztériumhoz került át.

A PDSZ szerint emellett a felháborító kijelentés elhangzása mellett - lényegében elismerve, hogy elvárják az ingyenmunkát - az is kiderült, a minisztériumban egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy mikor választanak a gyerekek és a szülők iskolát.

A Szakmák éjszakája április végén volt, viszont az iskolai felvételi jelentkezések már hónapokkal a program előtt lezárultak, már csak a felvételi eljárások általános szakaszának vége zajlott akkor.

A szakképzésben dolgozó tanárok éppen ezért Pölöskeinének a fórumon is felvetették, hogy jövőre, ha lesz megint Szakmák éjszakája, lehetőség szerint azt ősszel szervezzék meg.

A PDSZ a ki nem fizetett túlmunka miatt jogi lépéseket tervez, illetve az érintett pedagógusoknak jogi segítséget nyújt.