Jönnek a viharok, veszélyjelzés Baranyában

2017. június 6. 08:16 2017. jún. 6. 08:16

Heves zivatarok, felhőszakadások várhatóak a hét első napján, az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ezek alól Baranya sem lesz jó eséllyel kivétel.

A meteorológusok szerint kedd délelőttig elsősorban a Duna-Tisza köze északi felében, illetve az Északi-középhegység térségében valószínű elszórtan zivatarok kialakulása. Ezek környezetében egy-egy helyen lokálisan jelentősebb mennyiségű (20-35 mm) csapadék és szélerősödés (50-75 km/h) is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján azt írta, hogy kedd délelőttől, estig főként a középső országrészben, illetve az Északi-középhegység térségében várhatóak zivatarok, ezeken a részeken elszórtan heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez kis területen viharos szél (> 90km), jégeső (> 2-3 cm feletti átmérő), illetve akár felhőszakadás (> 30-40 mm) is társulhat.

A szakemberek szerint várhatón az esti óráktól északnyugat felől szórványosan valószínű zivatarok kialakulása egy érkező front hatására, amelyek környezetében viharos (60-75 km/h) széllökés is kialakulhat. A front környezetében este északnyugaton, Dunántúl északi részén -zivatartól függetlenül- 60-70 km/h feletti széllökésekre is van esély.

A fentiek miatt kedd kora reggel több megyében élt első- illetve másodfokú veszélyjelzés. Baranya és Tolna is sárgul a térképen. Errefelé kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében. Emellett intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.