Egy év után is üresen áll a fantom képzőközpont

2017. június 6. 15:54 2017. jún. 6. 15:54

Egy év elteltével is éppen olyan üresen ásít a 130 milliós épület, mint akkor. Eltervezték: fél méterre belóg egy állami területre, ezért nem kapott máig engedélyt.

Hiába készült el százmilliós nagyságrendű uniós támogatásból, nem használhatják a volt Türr István Képző és Kutató Intézet központját a Baranya megyei Vajszlón. Erről az RTL híradója éppen egy éve forgatott riportot.

Pedig csak fél méteren múlt a dolog: az épület, igaz 32 méter hosszan, de ennyivel lóg be az állami közútkezelő területére. Márpedig ezen múlt, ezért nem kapott a képzőközpont használatbavételi engedélyt. A vajszlói beruházás egy országos program része, és az uniós szabályok szerint több milliárd forintot kell visszafizetni, ha nem teljesül a program – áll az RTL tavalyi riportjában.

Időközben az országos programot gründoló intézet is megszűnt, erről saját oldalán lehet röviden és szomorúan olvasni.

Ám ettől a projekt még működik, az EMMI alá tartozik. Mármint az ország többi részén. A vajszlói épület körül viszont ma is éppen olyan csend honol, mint egy éve. A kisváros polgármestere ennek ellenére optimista. Horváth István lapunknak elmondta: a küszöbön áll, hogy az ingatlan megkapja a fennmaradási engedélyt. Mint megtudtuk: végig kellet csinálni a félméteres sáv miatt a rendezési terv módosítását, a belterületbe vonás, a telek megosztását, ám ez, mint mondta, folyamatban van, hamarosan megvásárolják a területet, és indulhatnak a programok.

Az egyébként mutatós, ám ma még üres épület egy mintegy 130 milliós beruházás eredménye. Önkormányzati tulajdon, 15 évig a megszűnt központ jogutódjáé a használat joga, majd megkapja a város.

A központot helyben kíséri némi apátia, nyilván vannak, akik kézzelfogható munkahelyeknek jobban örültek volna. Ezt firtató kérdésünkre a polgármester elmondta: ő is szkeptikus volt, de korrekt módon bevonták az előkészítésbe. – A miénk, és annyi haszna lesz, amennyit akarunk belőle – mondta Horváth. – A központban van esztergapad, fóliasátor és kistraktor is, hogy csak néhány eszközt említsek, az pedig nagyban rajtunk áll, hogy tudunk-e valóban hasznos képzéseket indítani. Lehet jó kezdeményezés, de lehet felesleges is.