A magyaroké a legfogatlanabb nemzet az Európai Unióban

2017. június 8. 08:02 2017. jún. 8. 08:02

Nem éppen a legjobb összesítésben került az unió legutolsó helyére Magyarország: egy felmérés szerint az EU-ban minálunk van a legkevesebb embernek meg még a saját foga. Pedig hazánkban az egyik legjobb a fogászathoz való hozzáférés.

Összesítette az Eurobarometer az Európai Unióba tartozó országokat a fogaik alapján, az eredmény Magyarország számára lesújtó a 24.hu cikke szerint.

Az uniós tagországok közül elsősorban elsősorban a skandináv országok lakói büszkélkedhetnek a legnagyobb részben azzal, hogy még az összes természetes fogukkal rendelkeznek (50% körüli arányban).

A szám Magyarországon sajnos csak 19 százalék, vagyis minden ötödik magyarnak van meg az összes foga. Ezzel az utolsó helyen állunk, ráadásul az uniós átlag 41 százalék.

Az uniós lakosok 7 százaléka vallotta be, hogy már semmilyen természetes saját foga sincs már, viszont egyre többen használnak valamilyen fogpótló eszközt. Az EU adatai szerint Magyarországon, Ciprus után a második legjobb a fogászati ellátáshoz való hozzáférés lehetősége.

"Egy másik, 4600 magyart bevonó kutatás szerint a 45 év feletti lakosság 64%-a nem rendelkezik egy természetes foggal sem. A teljesen fogatlanok 38.7%-a 75 év feletti. Az utóbbi 30 év adatait vizsgálva viszont az derül ki, hogy a legnagyobb mértékű növekedést a teljes fogvesztés tekintetében a 35-44 év között korosztály szenvedte el, hatszorozódott a számuk" - olvasható a cikkben.

A KSH adatai szerint 2014-ben több mint 7 millió fogászati beavatkozás történt az országban.