Különadóval tennék körülsétálhatóvá a Balatont

2017. június 10. 11:59 2017. jún. 10. 11:59

Különadóval kényszerítenék rá a telektulajdonosokat, hogy körbejárhatóvá váljon a Balaton. A balatoni kiemelt üdülési körzetért felelős állami főépítész szerint ezt csak azzal lehetne kiváltani, ha a tulajdonosok ingyen odaadnák a vízpart menti telekrészüket. Nagyobbrészt állami ingatlanok foglalják el a parti sávot.

Megsarcolná a vízpartig nyúló telkek tulajdonosait a Somogy megyéért és a balatoni kiemelt üdülőkörzetért felelős állami főépítész, hogy körülsétálhatóvá váljon a Balaton.

A Népszava cikke szerint ifjabb Horváth János ezt a külön adót azzal tenné kiválthatóvá, ha a vízparti telektulajdonosuk a parttól számított 20-50 méteres sávban ingyen odaadnák a telekrészüket.

A főépítész a javaslatot a Balaton Fejlesztési Tanács május végi ülésén vetette fel, és a balatoni polgármesterek nagy része a cikk szerint nem volt éppen elragadtatva az ötlettől.

"A Balaton 195 kilométeres partvonalának jelentős része az emberek elől elzárt terület, Balatonvilágos partjának például mindössze négy százaléka a településé.

Egy korábbi felmérés szerint 95 magántelket kellene kisajátítania az államnak ahhoz, hogy biztosítani lehessen minden településen a Balaton-törvény által előírt 30 százaléknyi szabad parti sávot. Az érintett ingatlanok többsége ugyanakkor állami tulajdonban van" - olvasható a cikkben.

A főépítész emiatt azt szeretné, ha az állam járna elöl jó példával, és elsőnek az állami területekből kellene lecsípni, hogy körbesétálható legyen a Balaton.

A Balaton-törvény még 2000-ben - 17 éve - írta elő a tó menti önkormányzatoknak, hogy a belterületi parthossz 30 százalékán alakítsanak ki mindenki által használható és bejárható sétányt. Forrást azonban a legelső Fidesz-kormány nem biztosított erre a feladatra. Az Alkotmánybíróság később 2012-ig adott haladékot a kormánynak, hogy szabályozzák a kisajátítás miatt kártalanítást - de nem nagyon volt foganatja.

A Népszavának a főépítész nem akart nyilatkozni, a balatoni polgármesterek szerint azonban darázsfészekbe nyúlt az ötlettel.

Fekete Barnabás balatonvilágosi polgármester szerint a Balaton-törvényt kellene vasszigorral betartatni a telekadó helyett, ám ez többek érdekét is sejti, és az eddigi próbálkozások megbuktak az ingatlantulajdonosokon, de az állam sem volt túlságosan segítőkész.

A cikk szerint a vízügy már 2003-ban felmérte és elkészítette a 43 part menti település szabályozási tervét. 2012-ben egy újabb felmérés született, ebben szerepel, hogy 95 magánkézen lévő ingatlan kisajátítására lenne szükség a 30 százaléknyi szabad sétány eléréséhez a Balaton mentén. A tó partját ugyanakkor nagyobb részt állami ingatlanok zárják el az emberektől.