Százmilliók hitelből: CSOK helyett közművesítik a kosárakadémiát

2017. június 13. 11:45 2017. jún. 13. 11:45

Majdnem 200 millió forintba kerül Rátgéber új akadémiájának közművesítése, mégpedig a pécsi adófizetőknek. Hitelből áll helyt a város, a pénzt a Schlauch-tervből, a CSOK-telkekre és a gazdaságfejlesztésre szánt keretből veszik el. Ez lesz a mi stadionunk, a pécsi vizesvébé.

A pécsi közgyűlés csütörtökön tárgyalja a Pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia közművesítéséről szóló előterjesztést. A lényeg: Pécs 2015-ben beruházási megállapodást kötött a kosárakadémia megépítésére a Nemzeti Sportközpontokkal. Ennek értelmében a várost és cégeit terheli az ingatlan közművesítése.

Ide tartozik a csapadékvíz-elvezetés, a közúti csatlakozás, belső utak építése, parkosítás és a térvilágítás. A feladat összesen 192 millió forintjába kerül a városnak (és cégeinek).

A feladatok finanszírozása a pécsi önkormányzat feladata. Mivel a város egyre nyilvánvalóbban nem dúskál a százmilliós tartalékokban, az EIB hitelből áll helyt Pécs. Nem is akárhogy: átcsoportosítja a 200 milliót más forrásokból.

A nemrég óriási garral bejelentett, a Zsolnay Vilmos út kicsinosítására kitalált Schlauch Imre programra szánt 100 millió egy az egyben átvándorol a kosárakadémia vízelvezető árkaiba. CSOK telkeket is kialakítana a város, ám a jelek szerint a fiatalok itt tartása is éppen fele annyira fontos, mint a kosárlabda: az erre szánt 100 millió forintból csak 50 marad. Állítólag eléggé kiemelten kezeli a város azokat a megfoghatatlan fogalmakat, mint a gazdaságfejlesztés és a befektetés-ösztönzés. Ám az erre szánt félmilliárdból is lecsípnek 50 milliót a nagyon is kézzelfogható kosárakadémia-közművesítésre.

Rögös út vezet a sportnagyhatalomságig.