TOP-milliárdok: az első balhé helyén ünnepelték a forrásokat

2017. június 13. 15:11 2017. jún. 13. 15:11

Szekszárdon tartották az 1300 milliárd forintos hazai Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) nyitórendezvényét kedden. Ugyanott, ahol a források elosztása körüli botrány kipattant. A Fidesznek azért van érzéke a fanyar humorhoz.

Szekszárdon tartották kedden a TOP-os projektek nyitórendezvényét. A sajtótájékoztatón kiderült: az 1300 milliárd forintos keretösszegű operatív program részeként 18 megyében 800 milliárd forintra lehetett pályázni. Az első körben beadott pályázatok nyerteseivel megkötötték a támogatási szerződéseket, a Magyar Államkincstár június végéig valamennyiüknek átutalja a támogatási előleget.

Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára megjegyezte: sikerült annak az elvárásnak eleget tenni, hogy a települések ne országos szinten versenyezzenek egymással, hanem a megyéken belül a legjobb projektek juthassanak támogatáshoz, és annak is, hogy ne a leggazdagabb települések legyenek még gazdagabbak a területfejlesztési forrásokból – örvendett az MTI.

Hogy éppen Szekszárdon hangoztak el ezek a mondatok, az a kormánypártot az irónianagyhatalmak közé emeli. Pont Szekszárdon robbant ki ugyanis a hazai TOP-botrány.

A Tolna megyei közgyűlés Szekszárdon tartott ülése volt az első, amelyről kiderült: valami oltári sumákság megy a TOP-milliárdokról szóló megyei döntések körül.

A szavazás menetéről Szabó Loránd dombóvári polgármester, a DK megyei képviselője írt Facebook-oldalán. Mint később – naná, hogy szekszárdi – sajtótájékoztatóján kifejtette: előterjesztést nem kaptak, készülni nem lehetett, de titoktartási és összeférhetetlenségi nyilatkozat már volt. Utóbbiból az derült ki, hogy a napirendi pontban szereplő döntések közül az adott képviselő melyikekben érintett, azaz melyik pályázatok esetében nem adhatja le a voksát.

Az ülésen egy nagy táblázatban már előre bejelölték, hogy ki melyik projektben érintett. Amikor azonban Fehérvári Tamás, a közgyűlés fideszes elnöke ezt feltette voksolásra, akkor Szabó legnagyobb megdöbbenésére a kormányoldali többség azt szavazta meg, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség egyetlen képviselő esetében sem. Szabó elmondta azt is: a döntés előkészítése úgy folyt, hogy egy táblázatot vetítettek ki a falra, ám abban csak a projektek kódja szerepelt, még a beazonosításukhoz sem kaptak segítséget.

Aztán hamar kiderült, hogy természetesen nem Tolna megyei specialitás volt mindez: Baranyában is igen lazán kezelhették a képviselők érintettségét.

Az igazi botrányok szerintünk majd csak ezután következnek: egymás után derül fény a nyertes és nem nyertes pályázatokra, és bizony már most, a program kezdetén jól látszik, hogy melyek a Fidesz uralta megyei döntéshozatalnak kedves települések, környékek és melyek nem.