Moszkvai adatszivárgás: hát, az LMP lehetett…

2017. június 14. 14:23 2017. jún. 14. 14:23

Tóth Bertalan 18 tűéles kérdést tett fel Rogán Antalnak a Moszkvába szivárgó állampolgári adatok ügyében. A válasz már nem volt ennyire pontos, ám, ahogyan erre eddig is lehetett gyanakodni, Soros, illetve Gyurcsány, azaz az LMP lehetett a hibás.

„Mi történt a nemzeti konzultációs botrányban, avagy az állampolgári adatok Moszkvába mennek?” címmel tett fel 18 kérdést a Yandex-botránnyal kapcsolatban Tóth Bertalan szocialista képviselő Rogán Antalnak, a nemzeti konzultációért is felelős propagandaminisztérium vezetőjének – írja a 444.

Az MSZP pécsi politikusa, a párt parlamenti frakcióvezetője 18 kérdésben próbálta tisztázni, hogy miként köthettek ki magyar állampolgárok adatai Moszkvában, azaz miként lett nemzetközi a Nemzeti Konzultáció.

A következőket szerette volna megtudni:

Melyik cég végezte a Rendszer fejlesztését?

Hogyan, milyen eljárásban került kiválasztásra a Rendszert fejleszt ő cég? Volt-e közbeszerzés a Rendszer fejlesztésére?

Mennyibe került eddig a Rendszer fejlesztése és üzemeltetése ?

A fejlesztett Rendszer közigazgatási ellenőrzését ki/mely szervezet végezte el ?

A fejlesztett Rendszer informatikai ellenőrzését ki/mely szervezet végezte el ?

A fejlesztett Rendszer informatikai biztonsági ellen őrzését, ezen belül kiemelten a kód auditot ki/mely szervezet végezte el?

A Rendszer üzemeltetését mely szervezet végzi?

Az üzemeltető az üzemidő alatt miért nem vette észre a Rendszer működéséből és/vagy a hálózati forgalomban, hogy a Yandex felé állampolgári adatok kerülnek továbbításra?

Miért került deaktiválásra a Yandex mérőkód a botrány második napjának végére, ha a botrány első és második napján a Kormány álláspontja szerint a Yandex mérőkód törvényesen futott a Rendszeren, és a Kormány nem látott benne kivetnivalót?

A Yandex mérőkód mikortól, meddig futott pontosan a Rendszeren? Kérem, hogy válaszához szíveskedjen mellékelni a közhiteles üzemnaplók másolatát is!

A Yandex mérőkód futási ideje alatt mennyi adatot (byte pontossággal megadva) küldött ki a Rendszer a Yandex felé? Ebben hány állampolgár adata volt benne? Válaszához, kérem, mellékelje az azokat alátámasztó független szakértői jelentéseket!

Milyen jogi, technikai szervezeti, társadalmi, és egyéb garanciák biztosítják, hogy a jövőben ilyen eset ne fordulhasson elő még egyszer?

Milyen vizsgálatot rendelt el az ügyben? Kérem küldje meg az eddigi összes rendelkezésre álló dokumentációt, és amennyiben készül még ilyen a jövőben, akkor azokat is. Ha nem rendelt el vizsgálatot, akkor annak mi az oka, jogalapja?

Az internetes nemzeti konzultációt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) milyen adatkezelési számon vette nyilvántartásba? Milyen személyes adatok kezelését jelölték meg benne?

Melyik bejelentkezési kérelmében szerepeltette a külföldre történő adattovábbítást? Milyen adatkezelési számon vette azt nyilvántartásba a NAIH?

Beszerezte-e a külföldre történ ő adattovábbításhoz a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) engedélyét az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013 . évi L . törvény 3 . §-ának megfelelően? Kérem, hogy válaszához szíveskedjen mellékelni az engedély másolatát is!

Amennyiben nem rendelkezik a két előző pontban hivatkozott engedélyekkel, úgy kikérte- e a NAIH szakmai, szakértői álláspontját? Amennyiben igen, kérem, hogy válaszához szíveskedjen mellékelni a kérelmet, és a NAIH válaszát is! Ha nem kérte a NAIH vizsgálatát, akkor annak mi az oka, jogalapja?

Tett-e bármilyen polgári jogi, büntetőjogi, közigazgatási intézkedést a Rendszer tervezőit, fejlesztőit, üzemeltetőit érintően? Kérem, hogy válaszában szíveskedjen ismertetni a megtett intézkedéseket! Ha nem tett polgári jogi, büntetőjogi, közigazgatási intézkedést, akkor annak mi az oka, jogalapja?

Rogán Antal miniszter nevében Dömötör Csaba államtitkár válaszolt. Az kiderült, hogy melyik két cégtől rendelték meg a honlapot (New Land Media és Lounge Design), és egy linket is küldött Tóth Bertalannak, hogy hol lehet a vállalkozásokkal kötött keretszerződéseknek utánanézni. A link nem működik, de a 444 szerint a kormányzati honlapon egyébként sincs sok látnivaló.

Dömötör mást is írt, ám a legfontosabb mondata alighanem ez volt:

„az LMP úgy toborozhatott tagokat az interneten, hogy a regisztráló állampolgárok adatai külföldi szerverekre kerülhettek”.

Ennyi. Nincsen holnap az LMP-nek.