Megint beindulhat a Déli Áramlat gázvezeték - csak most a törökön keresztül

2017. június 18. 18:29 2017. jún. 18. 18:29

Újra elővették az oroszok a Déli Áramlat elnevezésű gázvezeték ötletét, amit az ukrajnai agresszió miatt is fújt le anno az Európai Unió. Most a törökökön keresztül jöhetne Ukrajnát elkerülve orosz gáz egészen Ausztriáig. Anno a dél-dunántúli területeken vezetett volna az orosz gáz útja Magyarországon.

Megint előkerült a Déli Áramlat elnevezésű orosz gázvezeték ötlete, csupán a neve és az útirányának egy része lett más.

A Magyar Nemzet cikke szerint Szijjártó Péter, miután Szentpéterváron részt vett egy gazdasági konferencián, arról beszélt, hogy Magyarország, Szerbia és Oroszország felújította a 2014-ben lefújt Déli Áramlat körüli tárgyalásokat.

A Déli Áramlat gázvezeték Ukrajnát elkerülve futott volna a Fekete-tengeren keresztül Oroszország és Bulgária közt, majd onnan Szerbián át (leágazással Horvátország és Bosznia-Hercegovina irányába) Magyarország déli részén, Szlovéniát is érintve érte volna el Olaszországot és Ausztriát.

A tervet 2014-ben az Európai Unió megfúrta, részben azért, mert az uniós versenyjoggal sem volt összeegyeztethető az ötlet (a vezeték és a benne szállított gáz is az orosz Gazpromé lett volna), de az sem segített a helyzeten, hogy Oroszország nem is annyira burkoltan beavatkozott a szakadárok oldalán a kelet-ukrajnai harcokba, pluszban pedig elfoglalta a Krím-félszigetet.

A tárgyalások felújítása közben kiderült, hogy több ponton is módosul a terv: a Déli Áramlatot ugyanis összekötik a Török Áramlattal (Oroszország és Törökország közt lett volna két párhuzamos vezeték, de a szír konfliktusban egy orosz vadászrepülő török lelövése miatt összekapott két ország lefújta a projektet).

Így az orosz gáz Törökországba kerülne, majd onnan tovább Bulgária, Szerbia, Magyarország űtvonalon át Ausztriában kötne ki.

A Der Standard osztrák újság szerint az OMV is vastagon érdekelt az ügyletben (vagyis nem csak Magyarország energetikai függetlensége a cél, amiről Szijjártó magyarázott, bár az orosz gáztól függés és a függetlenség kérdése is eléggé furcsa így egyben). Az osztrák hivatalosságok a Gazprom és OMV közti egyeztetésről nem nagyon számoltak be a hazai nyilvánosságnak.

A Magyar Nemzet cikke szerint ez érthető is, hisz egy orosz gázvezeték lefektetése egyben az orosz befolyás európai térnyerése is - anno Bulgária ezért is mondta fel a Déli Áramlatot (meg mert az EU, valamint a NATO és a mögötte USA is erőteljesen ezt szorgalmazta a Krím orosz annexiója után).

A mostani tervek szerint a Török Áramlat meghosszabbításának kisebb lenne a kapacitása a Déli Áramlatnál, a végső cél az alsó-ausztriai Baumgarten lenne, majd innen tovább Olaszország, ha az Unió is rábólint az ügyre.

A régi tervek szerint a Déli Áramlat Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyéket érintette volna Magyarországon, ha az új elképzelésben ragaszkodnak a régebbi nyomvonalhoz, akkor a régióban folyhat a baráti orosz földgáz.