Továbbra sem tudni, mikorra készül el az M6-os vége a horvát határig

2017. június 15. 11:07 2017. jún. 15. 11:07

Ismét sikerült megígérni a kormánynak, hogy folytatják az M6-os autópályát a horvát határig. A mostani tervek szerint jövő április végéig kell lezavarni a kivitelező kiválasztását és nekiállni a munkának. Hogy mikorra lehet kész, az továbbra is rejtély.

Megint megígérte a kormány az M6-os autópálya folytatását a horvát határig, most a Magyar Közlönyben sikerült elrejtenie a beruházásról szóló újabb információkat.

Mint ismert, az M6-os autópályából a 2010-es átadása óta hiányzik egy 20 kilométeres szakasz, ami a horvát határ felé vezetné tovább a közlekedőket.

A Fidesz-kormány párszor már megígérte a folytatást, majd volt olyan, hogy maga Orbán Viktor vonta vissza a fejlesztést, hogy aztán újra megígérhesse egy évvel később a választás előtt. Legutolsó ígérete 2018-ra szólt, de aztán ezt a tavaly szeptemberi egyik Magyar Közlöny felülírta, abban ugyanis az szerepelt, hogy várhatóan 2018-ban kezdődik el a munka, és várhatóan/talán 2020-ra készen is lesznek vele.

A tervezett nyomvonal 2015-ben így nézett ki:

null

null

A 2015-ös számítások szerint a 20 kilométeres kétszer két sávos (plusz leállósáv), négy szintbeli eltéréssel bíró kereszteződéssel, egy egyszerű és egy komplex pihenőhellyel, valamint két völgyhíddal (!) bíró útszakaszra 48,7 milliárd forintot szántak. Vagyis kilométerenként 2,56 milliárdba kerülne a szakasz, ám közel sem biztos, hogy a becsült költségvetés azóta nem duzzadt-e a duplájára.

A június 13-ai Magyar Közlönyben megjelent ütemezés szerint 2018. április 30-ig kell lezavarni a kivitelező kiválasztására szolgáló közbeszerzést, valamint eddig az időpontig kell nekiállni magának a kivitelezésnek is.

Hogy mikorra lehet kész, az nem szerepel a kormányhatározatban.