Az iskolafenntartó a kitüntetett tanárokat is megalázza?

2017. június 17. 12:09 2017. jún. 17. 12:09

Megbecsült és többszörösen kitüntetett pécsi pedagógus fordult hozzánk panaszával. Mint mondta: az állami iskolafenntartó akkor is csak valamiféle csomagként bánik az egyébként is kizsigerelt és megalázott tanárokkal, ha éppen megvendégeli vagy kitünteti őket.

Lapunkat egy megbecsült, többszörösen kitüntetett pécsi pedagógus kereste fel, aki leginkább szerénységből kérte neve elhallgatását. Meg azért, hogy rávilágítson: a probléma egyáltalán nem egyedi.

Mint megtudtuk: az állami iskolafenntartó egyik gyakorlata – legalábbis ebben a tankerületben -, hogy minden pedagógusnapon minden iskolából az igazgató kiválaszthat egy kollégát, akit Pécsett az egyik neves szállóban megvendégelnek egy vacsorával érdemei elismerése gyanánt. A minket felkereső tanárnak pár éve szólt is az igazgató, hogy ő lesz a kiválasztott. A pedagógus elmondta: különböző okok miatt nem szándékozott részt venni a vacsorán. Ám azt módfelett nehezményezte, hogy személy szerint meghívót nem kapott a vacsorára. Azt csak az intézményvezetőnek küldtek, akinek egyfajta csomagként kellett (volna) magával vinnie a kiválasztott tanárt.

A pécsi tanárnő azután fordult hozzánk, hogy az idei pedagógusnapon kiderült: az eset nem egyedi, a gyakorlat nem változott, idén a kollégája megint csak nem kapott meghívót. És szintén zokon vette, hogy puttonyként bántak vele, igaz, ő elment a vacsorára.

Megtudtuk azt is: a Tankerület az országos és nemzetközi versenyen előkelő helyezést elérő diákoknak is ünnepséget rendez. Erre a felkészítő tanár is hivatalos, de megint csak a fent vázolt szerencsétlen módon: az intézményvezetőnek írnak, hogy küldje oda a tanárt.

A pécsi tanárnő idén ebben a - e tekintetben kétes, amúgy nyilván megérdemelt - megtiszteltetésben részesült, és leszögezte: ilyen körülmények között csak a gyerekek kedvéért vett részt a ceremónián. Ahol végül csak a diákok munkáját ismerték el oklevéllel is, a tanároknak már nem jutott egy cetli sem.

- Hát csomagja vagyok én az igazgatónak? - tette fel a kérdést a tanárnő.

- Apróságnak tűnik, amin egyre többen felháborodnak, de ma, amikor a tanárok minden korábbinál megalázottabb helyzetben vannak, talán soha nem voltak ennyire kihasználva, akkor éppen ezekre lenne érdemes odafigyelni. Ha már mindenről mindenkinek, a fenntartónak is pontos adata van, csak egy levelet, e-mailt kellene elküldeni akkor igazán nagy luxusnak tartom, hogy akkor is belerúgnak a tanárba, amikor éppen a munkáját akarják elismerni. Pedig olyan könnyű lenne néha egy kicsit megbecsülni őket.