Úgy tűnik, mintha a kormány végleg letett volna a DRB károsultakról

2017. június 19. 12:10 2017. jún. 19. 12:10

Mintegy 100 család maradhat a DRB-csőd teljesen vétlen vesztese. A Fidesz baranyai képviselői nem támogatták a megmentésükre elővezetett szocialista javaslatot, és mostanra a teljes kormányzat körbepasszolta a labdát. Csak a megoldásban nem partner senki.

Mint arról korábban már írtunk, közel száz baranyai családot több 100 millió forinttal károsított meg a DRB Bank. A kártalanítási törvény értelmében a tisztességtelenül eljáró bankoknak komoly összegeket kell visszafizetnie a devizahiteleseknek. Akik nem fizették ki a hitelt, azoknál egyszerűen elvonták a tőketartozásból. A DRB-nél száz család azonban csak értesítést kapott, pénzt azonban már nem, a bank ugyanis pont ekkor ment csődbe. Így ezek a családok rosszabbul jártak, mint azok, akik nem törlesztették a hitelüket.

A családok megmentéséért Tóth Bertalan pécsi szocialista politikus, az MSZP parlamenti frakcióvezetője szállt harcba. Módosító javaslatot nyújtott be a csődeljárásról és felszámolásról szóló törvényhez annak érdekében, hogy az így pórul járt családokat előrébb sorolják a kártalanítandók listáján.

A törvényt azonban a fideszes többség nem támogatta, és így szavaztak a kormánypárt baranyai képviselői is: Bánki Erik, Csizi Péter, Hoppál Péter, Tiffán Zsolt és Hargitai János.

A kormány pedig, mint nemrég kiderült,továbbra sem akarja megoldani a problémát, azt a labdát körbepasszolgatva próbálják meg eldugni.

Tóth Bertalan legutóbb az igazságügyi miniszternek tett fel írásbeli kérdést a témában, aki korábban azt ígérte: megvizsgálják az ügyet. Ez olyan frappánsan sikerült, hogy a feltett kérdésre már Tállai András NGM államtitkár válaszolt. Annak a nemzetgazdasági tárcának az államtitkára, amely korábban állítása szerint nem is tudott a problémáról, ahelyett a minisztérium helyett, amely saját bevallása szerint nem illetékes az ügyben. Megemlíthetnénk még Lázár Jánost is, aki korábban egyenesen a nemzeti fejlesztési tárcához irányította a károsultakat, de inkább nem tesszük.

Tállai András egyébként azt válaszolta június 13-án Tóth kérdésére, hogy „a már megszűnt kölcsönszerződések vonatkozásában fennálló fogyasztói igényt kizárólag a felszámolási eljárás keretében lehet érvényesíteni”.

Miután a DRB felszámolója már korábban írásba adta, hogy a bank vagyonából nem jut a pórul járt száz baranyai családnak.

A fentiek fényében kérdeznénk tisztelettel: vajon letett a Fidesz a bajba jutott baranyai családokról, vagy nem?