45 ezer óránként a pécsi előadónak - mégis érdemes tanárnak menni?

2017. június 19. 15:46 2017. jún. 19. 15:46

45 ezres órabére volt egy továbbképzést tartó előadónak, ugyanis 35 óráért összesen 1,6 millió forintot kapott a KLIK-től . Az előadó jól ismert Baranyában. Természetesen uniós forrásból finanszírozták a továbbképzést.

Vidéki szakiskolában tartott kötelező továbbképzést a pedagógusoknak egy pécsi nő még 2015 őszén, a 35 órás szeánszért a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (KLIK) 1,593 millió forintot kapott.

Az Átlátszó cikke szerint a 35 órás továbbképzésben 5 óra jutott az egészséges életmódra nevelés képzési egységre, míg 30-at tanulási és magatartási problémákkal kapcsolatos képzésre fordítottak. A cikk szerint manapság, illetve már 2015-ben is ritkaságszámba ment, hogy külsős tart tanácsadást, ráadásul zömmel nekik is 10 ezer forint/óra a bérezésük.

"az előadó bizonyos körökben sztárnak számít: pedagógiai-nevelési szakértőként rendszeres fellépő egyházi, vagy egyházi kötődésű szervezetek rendezvényein, saját rovata van az Új Emberben, előadásairól beszámol a Magyar Kurír, rendszeres előadója a Sapientia Hittudományi Főiskolának" - írja az Átlátszó.

A KLIK könnyedén teljesítette a közel 1,6 milliós számlát, mivel a továbbképzésre TÁMOP-forrásból, vagyis az uniótól jött a pénz, összesen 14 milliárd ilyen célokra.

"A kiírás szerint ugyanis szinte bármilyen tevékenységgel lehetett pályázni sporttábortól az agressziókezelésen át hátrányos helyzetű családok mentorálásáig, a lényeg, hogy rá legyen írva: innovatív megoldás. A projektek sikerrel lezárultak, 14 milliárddal nőtt a hazai GDP, megújult a pedagógiai kultúra, erősödött a felzárkózás, javult a tárgyieszköz-ellátottság."

Egy idén megjelent tanulmány szerint (mely a 2015 végéig felhasznált uniós forrásokról számol be) a közoktatásban az uniós pénzek dacára nem javult a minőségi színvonal.