A lex Heineken hozhatja helyzetbe a Pécsi Sörfőzdét?

2017. június 22. 14:45 2017. jún. 22. 14:45

A Népszava információi szerint a "lex Heineken" néven elhíresült törvényjavaslat nemcsak vörös csillagos sörmárka gyártója, hanem a multinacionális vállalkozások elleni elleni fellépés része. Ezzel a kisüzemi sörfőzdék mellett a Matolcsy-rokonok kezére került Pécsi Sörfőzde is jól járhat a cikk szerint.

A napokban az osztrák Ottakringer csoport tulajdonában álló Pécsi Sörfőzde Zrt. magyar kézre került, egészen pontosan Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéreinek kezére.

A Szemerey-testvérek (Szemerey Tamás és Zoltán) két cégen - a Bankonzult Commerce Kft. és a MAVA Befeketetési Kft. - keresztül 99 százaléknál több tulajdont szereztek a sörfőzdében.

A Pécsi Sörfőzde az utóbbi években veszteséges volt, áprilisban a tavalyi évet taglaló üzleti jelentés kapcsán merült fel az eladás gondolata.

A Szemerey-testvérek közleménye szerint a régi, hagyományos márkák mellett meg fognak jelenni újak is, mint az új gyártási technológián alapuló gluténmentese, valamint a tönköly- és búzasörök, de független kisüzemi sörfőzde kialakítására is ráerősítenek - írtuk korábbi cikkünkben.

A Népszava információi szerint "a lex Heinekenként elhíresült törvénytervezet nemcsak a holland sörgyár termékeinek hazai piaci pozíciói ellen irányult, hanem egy, a multinacionális cégek elleni fellépés része volt, a nemzetinek mondott cégek érdekeinek védelmében."

Ez a cikk szerint a kisüzemi sörfőzdék mellett a Pécsi Sörfőzde Zrt-t is helyzetbe hozhatja, hiszen a Borsodi, a Dreher és a Heineken mögött multinacionális cégek állnak. De más élelmiszeripari termékek (San Benedetto ásványvíz, Milky Way csoki), valamint a Converse cipőmárkára is vonatkozni fog majd a törvénytervezet.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter épp kedden jelentette be egy MTI-nek küldött közleményben, hogy akár már szeptemberben újra tárgyalhatja a parlament a törvénytervezetet, mivel az Európai Bizottság hétfőn jelezte, hogy nem gördít akadályt az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosítását megtiltó tervezet elé.

A bizottság mindazonáltal megjegyezte, hogy a törvényt, ha elfogadják, nem szabad diszkriminatív módon alkalmazni, ezt a kormány is elfogadja: mindenkit meg fognak büntetni, aki a tiltott önkényuralmi jelképek valamelyikét szerepelteti termékén.