Másodfokú veszélyjelzés: durva zivatarok csaphatnak le a megyére

2017. június 22. 15:27 2017. jún. 22. 15:27

Zivatarosnak ígérkezik a péntek, a szakemberek szerint jó esély van rá, hogy a Dél-Dunántúlon kiadós zuhék frissítik fel a fagyit öt másodperc alatt tölcséráztató folyadékká olvasztó forróságot.

Az Országos Meteorológai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint pénteken a nap második felében többfelé valószínű heves zivatar az országban. Délután elsősorban az északkeleti megyékben és a Dunántúl középső és déli részén, később a déli országrészben tombolhatnak igen heves zivatarok, melyeket a felhőszakadás mellett károkozó szél (>100 km/h) kísérhet, és akár több centiméteres jégszemek is hullhatnak belőlük kisebb körzetekben.

A várható időjárási helyzet miatt számos megyére adtak ki figyelmeztetést péntekre, eszerint Somogyban, Baranyában és Tolnában másodfokú a veszélyjelzés szintje. Errefelé közepes bekövetkezési kockázat mellett alakulhat ki heves zivatar károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.